Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичани отбелязаха 122 г. съвременен градски транспорт

Снимка: Божидар Янев

По случай 122-ата годишнина от съвременния градски транспорт столичани се насладиха на безплатна панорамна обиколка с ретро трамвай по маршрута пл. „Възраждане“ – ул. „Граф Игнатиев“ – пл. „Журналист“. Най-малките пътници път получиха като подарък приказни книжки за оцветяване.

София е била един от първите градове в Европа със съвременен градски транспорт, но и до ден-днешен продължаваме да сме водещи в тази област”, каза зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов.

Първите сведения за транспорт, наричан от софиянци “трамвай”, се появяват в края на XIX век. Тогава превозното средство представлявало конски омнибус, чийто маршрут свързвал днешния площад “Света Неделя” с Централна гара и кварталите “Горна баня” и “Княжево”.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летен семинар по български език и култура събира участници от три континента

Осемдесет и осем души от три континента ще изучават всеки ден от днес до 4 август български език във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” . Международният летен семинар по български език и култура ще се проведе за 47-а година..

публикувано на 15.07.24 в 06:00

Горещините настъпват и през новата седмица

В понеделник отново ни очаква слънчево и горещо време. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но без валежи. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София – около 37°. По Черноморието ще бъде слънчево с..

публикувано на 14.07.24 в 18:30
Димитър Главчев

Премиерът следи ситуацията с пожарите в цялата страна

Служебният премиер Димитър Главчев и директорът на пожарната главен комисар Александър Джартов са в постоянна комуникация за ситуацията в страната, информират от пресцентъра на Министерския съвет. От съобщението става ясно, че в борбата с пожарите..

публикувано на 14.07.24 в 15:36