Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания ще предаде на Украйна ударни хеликопктери

хеликоптер Apache AH64 E
Снимка: БГНЕС

Руският терор може да бъде спрян само на бойното поле, заяви украинският президент Володимир Зеленски, след като при нова вълна от ракетни нападения бяха поразени жилищни сгради и енергийна инфраструктура. Той добави, че украинските сили са свалили повече от 20 от общо 30-те руски ракети. 12 са цивилните убити само в град Днепър, след като руска ракета на 14 януари удари жилищен блок. 73-ма са ранените извадени от руините, обявиха местните власти. Сред пострадалите са и 6 деца. Според украинското оперативно командване „Юг“ на 15 януари е возможна нова ракетна атака, защото руските кораби в Черно море на 14-ти са изстреляли едва половината от заредените от тях ракети „Калибър“. 

Великобритания ще изпрати на Украйна ескадрон от 14 танка Challenger 2, 30 самоходни оръдия AS-90 и "убийците" на танкове хеликоптери Apache AH64 E, съобщава в-к „Mirror“, като се позовава на източници в британското министерство на отбраната. 

Турция е готова да работи за локално спиране на огъня в Украйна, защото счита, че и двете страни във войната нямат достатъчно сили и средства за победа, съобщи Hurriyet Daily News. Според Ибрахим Калън говорител на турския президент Реджеп Ердоган малко е вероятно Киев и Москва да са готови на всеобщо мирно споразумение в близките месеци, но жестоката цена на войната, може да ги накара да потърсят локална деескалация, цитира думите му изданието.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45

2500 дка със земеделски култури са унищожени от градушката в Благоевградско

Министерството на земеделието планира да разшири противоградовата защита на земеделските площи с нови 24 ракетни площадки, като работата  стартира още тази година. Това каза министърът на земеделието Георги Тахов в Гърмен на среща със земеделски..

публикувано на 28.06.24 в 14:40