Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яворови дни в Чирпан

Отбелязваме 145 години от рождението на Пейо Яворов

11
Откриване на Яворови дни 2023
Снимка: Община Чирпан

С поредица от инициативи родният град на големия български поет и деец на освободителното движение в Македония Пейо Яворов отбелязва 145-ата годишнина от неговото рождение. Честванията преминават под мотото „Яворови дни“ и се организират от Министерството на културата, Община Чирпан, Съюза на българските писатели, Националния литературен музей, Къщата-музей „Пейо К. Яворов“ и Фондация „Яворов“.

Поетичен рецитал в къщата-музей на Яворов

Яворовите дни започнаха на 13 януари, рождената дата на поета, с изложбата „130 години от създаването на списание „Мисъл“ – ярка българска диря в европейското културно наследство“ и продължават с различни инициативи – кръгла маса, прожекция на документалния филм „Срещи на първия ред: проф. Михаил Неделчев с Пейо Яворов“, премиера на книгата „В класиката от Христо Ботйов до Борис Христов“ с автор проф. Димитър Михайлов, поетичен рецитал, театрална постановка, концерти на вокалната формация „Светоглас“, на Виктория Каридова – цигулка, Калоян Куманов – акордеон и Ралица Ботева – пиано. Събитията в Чирпан продължават до 26 януари.

Концерт на формация Светоглас

Интересът към личността на Яворов, както и към детайлите от неговия живот никога не е спадал – отбелязва Иво Милтенов, главен уредник на къщата-музей на поета в София в интервю на Дарина Григорова от колекцията на Радио България. Да си припомним „Яворов е в душите на всички търсещи“.


За личността на Пейо Яворов, за неговата поезия и превръщането й в музика разказваме и в предаването ни „България днес“

Снимки: Къща-музей "Пейо К. Яворов" и Община Чирпан

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14