Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ледник Калиакра, ледопад Руен, бряг Баба Марта – стотици места в Антарктида носят български имена

7
Връх Шабла в планината Тангра на остров Ливингстън

На 27 декември миналата година за първи път български научноизследователски кораб – "Св. св. Кирил и Методий", се отправи към Световния океан, за да достигне до Антарктида в рамките на поредната 31-ва българска антарктическа експедиция


В момента корабът плава през Атлантическия океан по пътя си към втората междинна спирка от рейса до остров Ливингстън – Мар дел Плата в Аржентина. Очаква се екипажът да пристигне там в началото на февруари, духът на моряците е приповдигнат, съобщи кап. III ранг Христо Христов за БТА.

Българската полярна база се намира на остров Ливингстън и носи името "Св. Климент Охридски". Тя е основана през 1988 г. на 130 м от брега на вътрешния залив Емона, който пък е в район, използван за трансфер на персонал и товари с надуваеми лодки. Лятно време оттук протича Резовският поток, осигуряващ необходимото водоснабдяване.


Полуостров Варна, ледник Калиакра, планина Тангра, нос Ботев и връх Левски, това са част от многото български названия на географски обекти, разпръснати из остров Ливингстън. Точно преди 20 години  тогавашният президент Георги Първанов издава указ, с който се дават български имена на тези обекти. Със същия указ се именуват и други места на острова, като Видинските възвишения или Мелнишкият хребет, полуострова Рожен, върховете Симеон, Св. Кирил, Тервел, Габрово, Елена и Шабла, ледниците Пещера, Сопот и Сребърна, рида Велека, нос Самуил, хребета Левски и др.


България е обявена за антарктическа държава, след като през 1978 г., подписва Антарктическия договор без право на глас. През 1998 г. страната ни е приета за постоянен член на организацията и заедно с още 26 държави има право на вето по всички въпроси, отнасящи се до съдбата на тази една десета част от планетата.

За пръв път географски обекти на Ледения континент са били именувани с български названия още през 1996 г. Тогава с президентски указ хълм на остров Ливингстън получава името Синеморец, друг връх пък е наречен на старата ни столица Плиска. По това време на картата на Антарктида се появява и връх Хемус, което е някогашното наименование на Стара планина, както и плато Балкан. Година по-късно са кръстени ледник Търново, ледопад Руен и седловина Несебър…

Лагер Академия с върховете Зограф и Лясковец в планината Тангра
Най-новите български географски имена на Антарктида са от 2021 г., когато с указ на държавния глава Румен Радев бяха именувани десет географски обекта на острова. Сред тях са заливите Голям и Малък сечко, както и бряг Баба Марта. А брегова ивица вече носи името на Анка Ламбрева – първата българка, прелетяла в самолет над Ламанша и първата българска околосветска пътешественичка.

Вижте още:

Съставил: Венета Николова

Снимки: БГНЕС, Български антарктически институт, bg.wikipedia.org
По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05

Рамазан Байрам - празник с послание за щедрост, мир и милосърдие

Тази година последователите на исляма посрещат един от най-големите си празници Рамазан Байрам  от 10 до 12 април . Другият много важен мюсюлмански празник – Курбан Байрам – отстои на 70 дни спрямо Рамазан Байрам в мюсюлманския духовен календар. "На 10..

публикувано на 10.04.24 в 04:30