Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български успех на Световното по дебати в Мадрид

Красноречие, бързина, но не само … какво е нужно, за да спечелиш състезание по дебати

Българската делегация на Световното първенство по дебати в Мадрид
Снимка: @debatebg

Състезателите, за които ви разказваме днес не тренират физическа издръжливост, но високият спортен дух им дава предимство в надпреварата, в която завоюваха недвусмислен успех – финал на Световното първенство по дебати.

Вероятно за някого съществуването на оспорвано състезание по вид структуриран спор, както гласи определението за дебат, е изненада, но да- такова има. И българските състезатели са на висота. Испанската столица Мадрид беше домакин на подобен форум ( 27 декември – 4 януари), в който участваха над 250 отбора от цял свят. Сред тях бяха Николай Ангелов и Румен Маринов, които успяха да достигнат до финала. От България участие в първенството взеха и други два отбора – до четвъртфинал стигнаха Мария Мачева и Бисер Ангелов, а до частичен осминафинал се класира отборът на Алек Селвелиев и Велина Андонова.

Първоначално всички отбори преминават през 9 кръга от дебати, след които се съставя класация и започват елиминационните кръгове, обясни Румен Маринов и разказа пред Радио България още подробности за технологията на първенството, където състезателите защитават или оборват дадена теза:

"По всяка от темите имаше два отбора "Против" и два отбора "За". Всеки от говорителите разполага с по 7 минути, като започва човекът от отбор "За", следван от човек от отбор "Против". Отборите получават темата на съответния кръг от дебатите 15 минути преди началото му. След края на всички кръгове, отборите победители се групират по сила. Нашият отбор с Николай Ангелов попадна сред силни конкуренти с много победи. Успяхме да ги победим и да се класираме на елиминационните кръгове."

Финалистите Николай Ангелов и Румен Маринов
На финала Николай и Румен се изправят срещу отбори от Филипините, Израел и Великобритания, като не им достигат едва няколко гласа, за да спечелят състезанието. Победители са филипинците.

Дебатите се провеждат по широк спектър от теми от различни сфери – политика, история, философия, нови технологии, изкуствен интелект и други. Любопитно е, че за да участваш в подобно състезание, не е необходимо да имаш задълбочени познания в нито една от сферите, а само базови, заедно с красноречие, бързина и съобразителност.

"Най-важното е човек да може да синтезира голям обем информация, която да бъде лесно смилаема и разбираема за отсрещната страна – допълва Румен Маринов. – Важно е и да накараш съдията да запомни твоите аргументи. Обикновено това става с помощта на тона, с който говорите и влиянието, което той оказва върху него. Доброто владеене на жестовете, както и езика на тялото също са от значение за успеха в такова състезание".

Освен сред участниците, България имаше свой представител и сред съдиите на първенството – Ани Ковачева.

Ани Ковачева
"Съдиите се разпределят с помощта на програма. След края на дебата, съдията трябва да избере на база на по-добре обяснените и структурирани аргументи по темата, кой отбор кое място заема в класирането. Обикновено това се случва в дискусия с поне още няколко съдии, тоест решението никога не е еднолично. Ани беше съдия на всичките 9 кръга, но не успя да се класира на елиминациите, тъй като се занимава отскоро с това наше хоби", обясни Румен Маринов, който работи като IT специалист.

У нас от 2011 година съществува неправителствена организация "Асоциация дебати България", в която членуват всички подобни клубове от училища и градове в цялата страна. Задачата пред асоциацията в момента е създаването на Национален отбор по дебати, с който най-добрите нейни членове да представят България на международни състезания.

Снимки: Facebook / @debatebg
По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25