Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На Антоновден се предпазваме от болести и празнуват железарите

Снимка: архив

Православната църква чества Св. Антоний Велики, един от първите християнски пустинници в Египет и основоположник на монашеството. По предание е роден към 251-ва година и е живял 105 години. След дългогодишна духовна борба постигнал святост и бил удостоен от Бога с дарбата да лекува. Активно се е борел срещу арианската арес.  

На Антоновден празнуват над 80 000 носители на имената Антон, Антония и Андон, Доника, Дончо, Донка, Дона, Тончо, Тонка, Тонко, Тоня, Тони. 

В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. Според легенда имало двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи. Затова именните им дни се честват един след друг и на тях празнуват всички ковачи, железари и ножари.

Още от категорията

Започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан

В следващите 30 дни над 1,8 млрд. мюсюлмани по света ще съблюдават свещения месец Рамазан. От изгрев до залез слънце те трябва да се въздържат от храна и вода. След залез слънце на 22 март във всички джамии на България беше отслужена първата молитва през..

публикувано на 23.03.23 в 10:49

Проф. Нихоритис е избран за член на БАН

Събранието на академиците при Българската академия на науките - БАН избра за свой чуждестранен член проф. Константинос Георгиу Нихоритис от Гърция. Нихоритис е изтъкнат старобългарист и богослов с многобройни публикации върху българската културна история..

публикувано на 22.03.23 в 09:41

Алфатар пази следите от многовековното си минало

Алфатар е много старо селище в Североизточна България. За него се споменава в историческите хроники от края на 16 в. с имената Алфатар, Ахлатар и дори Ифлатар. Част от  културно-историческото му наследство се пази и до днес, а паметниците от..

публикувано на 21.03.23 в 10:55