Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Българско оръжие не е изнасяно за Украйна като безвъзмездна военна помощ

Иван Иванов
Снимка: БГНЕС

По повод твърденията, че България тайно е помагала на Украйна, Иван Иванов, член на Националния съвет на БСП, заяви пред БНР, че оръжието е продавано, а не изпращано като безвъзмездна подкрепа. По думите на Иванов страната ни има оръжейно-промишлен комплекс, който произвежда боеприпаси и оръжия, които са продавани на фирми. Затова отговорността е на самите фирми, защото те са осъществявали търговията. От друга страна, ако оръжейният комплекс спре да произвежда и продукцията му не се търгува, доста хора биха останали без работа. 

БСП продължава да отстоява позицията за ненамеса във военните действия между Украйна и Русия. Затова и по време на коалиционното управление с премиер Кирил Петков партията е била против България да изнася директно и безвъзмездно оръжие за Украйна, защото това застрашава националната сигурност на страната ни. Тази позиция е сред основните причини, поради които ПП не иска да участва в сформирането на правителство с мандата на БСП. 

Пред БНР Искрен Арабаджиев от ПП посочи, че партията му не може да прави компромиси по отношение на позицията за войната в Украйна, както и по отношение на еврозоната и съдебната реформа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Неделно изкачване до хижа "Алеко" ни връща в спомените за първото организирано изкачване на върха

Изложба, планински четения от книги за България, поезия и музиката са само част от програмата на Столичната библиотека по повод 129 години от първото организирано изкачване на най-високата точка в планината Витоша. Поканата е към всички..

публикувано на 24.08.24 в 08:10

Зообиблиотека събира в София читатели - любители на животните

Първата зообиблиотека в България се организира днес, 24 август, от 10:00 ч. от Столичната библиотека в партньорство със Зоологическа градина – София. До езерото в столичния зоопарк любителите на животните и книгите ще могат да разгледат изложбата..

публикувано на 24.08.24 в 06:30

Горещините продължават и в събота

В събота ще преобладава слънчево време. Следобед над планинските райони ще се развива купеста облачност, но няма да вали. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 32° и 37°, за..

публикувано на 23.08.24 в 19:05