Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР връчва протестна нота по повод нападението в Охрид

| обновено на 20.01.23 в 14:28
Снимка: МВнР

Посланикът на РС Македония в България Агнеза Руси Поповска ще бъде извикана в Министерството на външните работи, за да ѝ бъде връчена протестна нота във връзка тежкото криминално деяние, извършено срещу секретаря на българския център "Цар Борис III" в Охрид. 

В съобщение на страницата на МВнР се посочва още, че министърът на външните работи на България Николай Милков е провел телефонен разговор с колегата си от РС Македония Буяр Османи, от когото е получил уверения за оказване на необходимото съдействие от страна на местните власти. Временно управляващият Генералното консулство на България в Битоля и екип на посолството ни в Скопие са в контакт с пострадалия гражданин и са изпратени в Охрид.

Президентът Румен Радев заяви, че заявените амбиции за членство на Република Северна Македония в ЕС и поетите ангажименти за реформи и утвърждаване на демократичните норми в страната се разминават с реалността, в която живеят македонските българи в югозападната ни съседка. Той изтъкна, че отново ще постави на вниманието на държавните и правителствени ръководители в EС, както и на европейските институции и Съвета на Европа, въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония. 

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 юли 2024 г.

На 18 юли в „България днес“ ви срещаме с Яп ван Бейлен, еколог, политик, хореограф и колекционер на български килими, който се е установил тук, в България – първоначално в Котел, а в последствие във Велико Търново. Разговаряме за перспективите пред..

публикувано на 18.07.24 в 19:00

Комисията по бюджет и финанси задължи служебното правителство да осигури нужната помощ за пострадалите от пожарите

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие решение, с което задължава Министерски съвет незабавно да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите лица, предаде БТА. Министерски съвет..

публикувано на 18.07.24 в 18:16

БЧК оказва подкрепа на пострадалите от пожарите

В засегнатите от пожарите населени места екипи на БЧК оказват подкрепа на пострадалите, предаде БТА. Доброволци и служители на БЧК-Ямбол са в с. Воден, където подпомагат дейностите на специализираните екипи на РД "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 18.07.24 в 16:27