Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна не пести ресурси във военните действия и търпи прекалено много загуби

Фронтовата линия край Бахмут, 2 декември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна е изразходила значително количество ресурси за отбраната на град Бахмут и въпреки това вероятността руските войски да изтласкат силите ѝ от това населено място остава твърде голяма. Това твърдят американски източници пожелали анонимност, след посещението през изминалата седмица в Киев на високопоставена американска делегация, с участието на заместник държавния секретар Уенди Шърман и заместник-съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Файнър. Същите изводи е направила и службата за външно разузнаване на Германия, която е разтревожена от загубите, които украинската армия търпи в сраженията срещу руските сили в град Бахмут в Източна Украйна, цитирана от сп. "Шпигел". Разузнавателната служба посочва още, че украинската армия губи трицифрен брой войници ежедневно и предупреди, че превземането на Бахмут от руските сили ще има значителни последици, тъй като ще позволи напредването им на украинска територия.

В ежедневния си доклад за войната в Украйна, британското разузнаване съобщи, че през последните дни най-тежките боеве се водят около Донецка област, в сектора на Бахмут, на североизток, близо до Кремина, където Украйна вероятно е постигнала малки успехи и на юг, в Запорожка област. Британците съобщават, че като цяло конфликтът е в задънена улица и съществува реалистична възможност за руско настъпление около Бахмут.

Според американските военни, Украйна продължава да влага прекалено много ресурси за отбраната на Бахмут, при положение че се готви за настъпление, за да изтласка руските части от районите под техен контрол в Южна Украйна. Затова американските експерти се опитват да убедят украинските сили да променят подхода си във воденето на бойните действия и да не се опитват да отговарят на всеки снаряд, изстрелян от руската артилерия, което постепенно ще изтощи украинския арсенал. Американските експерти са на мнение, че всяко настъпление ще бъде по-успешно, ако украинските войски се възползват от обучението и значителния приток на нова военна техника. Затова и новата военна помощ на Вашингтон включва бронирана техника, за да може Украйна да промени начина, по който води войната.

В същото време не е постигнат консенсус между съюзниците в „Рамщайн“, където се очакваше Германия да даде съгласието си да изпрати на Украйна танкове „Леопард 2“. След срещата, германският министър на отбраната Борис Писториус отрече Берлин едностранно да блокира предоставянето на танковете и добави, че правителството е готово да ги изпрати, ако съюзниците успеят да се договорят.

В интервю за БНР, Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната, коментира, че България би могла да предостави за украинската контраофанзива около 30 -40 танка, артилерийски системи, ракетни системи за залпов огън, както и самолети МиГ - 29 и Су - 25. Тагарев подчерта, че на срещата в „Рамщайн“ е обещано огромно количество техника за Украйна, като експертите преценяват кое е най-нужно и коя помощ би била най-ефективна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00