Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският патриарх Неофит прие поздравления за празника си от президента Румен Радев

Снимка: прессекретариат, президентство

На именния си ден, Българският патриарх Неофит прие президента Румен Радев, който лично дойде в Софийска св. митрополия, за да го поздрави за празника на неговия небесен покровител св. мъченик Неофит.

Президентът Радев пожела на патриарх Неофит здраве и сили във високо отговорното служение, като предстоятел на Българската православна църква и изрази задоволство от сътрудничеството по различни обществени въпроси между Църква и Държава. Президентът изтъкна, че делото на Българската православна църква се оценява високо не само в страната, но и извън нея.

Празникът на Негово светейшество ще бъде отбелязан вечерта с тържествен концерт, в софийската зала "България". Той е посветен още и на 10 годишнината от интронизацията му за патриарх и 80 годишнината на неговия брат доц. протопсалт Димитър Димитров - диригент в продължение на 45 г. на смесения хор при патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с превалявания

В неделя над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Купеста облачност ще има преди обед над крайните югоизточни райони и там на места ще превали. Следобед над Североизточна България и Родопите ще се развива купесто-дъждовна..

публикувано на 03.08.24 в 18:30

Видин събра стотици любители на ретро автомобили

Над 70 ретро автомобила от България, Румъния и Сърбия бяха изложени в осмото издание на Vintage Vehicles Vidin 2024. Парадът – част от културния календар на Община Видин, започна с панорамна обиколка от паркинга на кметството до района на Телеграф..

публикувано на 03.08.24 в 17:09

Тежко пострадало дете в инцидент на морски плаж е транспортирано до “Пирогов”

Деветгодишно момче с множество наранявания беше превозено със самолет “Спартан” от Бургас до столичната болница за спешна медицина “Пирогов”. То беше заклещено снощи в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол. “ Две..

публикувано на 03.08.24 в 15:39