Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският патриарх Неофит прие поздравления за празника си от президента Румен Радев

Снимка: прессекретариат, президентство

На именния си ден, Българският патриарх Неофит прие президента Румен Радев, който лично дойде в Софийска св. митрополия, за да го поздрави за празника на неговия небесен покровител св. мъченик Неофит.

Президентът Радев пожела на патриарх Неофит здраве и сили във високо отговорното служение, като предстоятел на Българската православна църква и изрази задоволство от сътрудничеството по различни обществени въпроси между Църква и Държава. Президентът изтъкна, че делото на Българската православна църква се оценява високо не само в страната, но и извън нея.

Празникът на Негово светейшество ще бъде отбелязан вечерта с тържествен концерт, в софийската зала "България". Той е посветен още и на 10 годишнината от интронизацията му за патриарх и 80 годишнината на неговия брат доц. протопсалт Димитър Димитров - диригент в продължение на 45 г. на смесения хор при патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Повечето безработни нямат професионална квалификация

Повечето безработни хора у нас не притежават професионална квалификация и специалност, съобщава Агенцията по заетостта. Само за една година броят на хората без специални умения е нараснал с 8% и възлиза на близо 87 хиляди. Данните показват още, че..

публикувано на 04.08.24 в 13:07

България е на второ място в Европа по горски пожари

Страната ни е на второ място – след Кипър, в класацията по горски пожари в Европа през 2024 г., според Европейската информационна система за горски пожари. Годишно у нас избухват около 600 горски пожара, които засягат близо 10 хил. хектара земя и..

публикувано на 04.08.24 в 11:10

Пострадалото момче на плажа в Созопол е в стабилно състояние

Деветгодишното момче, което получи тежки травми при инцидент с почистваща машина на централния плаж в Созопол, е със стабилни показатели и контактно, съобщиха от “Пирогов”. Детето беше транспортирано по въздух от Бургас и подложено на..

публикувано на 04.08.24 в 10:26