Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Румен Радев: "Продължавам да отстоявам позицията си, че България не трябва да изпраща оръжие за конфликта в Украйна"

Президентът Румен Радев: Политиката е публична дейност и се прави от личности, които обявяват пред обществото идеите си

Снимка: прессекретариат, президентство

Президентът Румен Радев призова за дискусия, на която да се обсъди необходимостта от законодателни промени, регулиращи финансовите потоци и свързаната с това възможност за разпространяване на чуждо влияние. „Факт е, че различните държави използват различни способи. Факт е, че имаме политици, анализатори, медии, които се захранват с грантове“, посочи президентът в интервю за Дарик Радио и изтъкна, че Русия не е единствената страна, която използва способи на влияние.

По повод статията в „Ди велт“, свързана с организацията за износ на оръжие от България към Украйна, разработена по време на предишното редовното правителство, президентът подчерта, че политиката е публична дейност и се прави от личности, които обявяват пред обществото своите идеи и как ще ги постигнат. „Ако правиш нещо зад гърба на гражданите, не се ли минава в сферата на задкулисни договорки с чужди партньори?, коментира президентът и напомни, че заседанията на Европейския съвет са закрити и остава въпросът как медията е разбрала за позициите на българския премиер, изложени на това заседание. Държавният глава заяви още, че не може да приеме позицията, че войната в Украйна е война на ценности, когато най-голямата ценност са мирът и човешкият живот. „Днес не достигат оръжията, но ако в един момент започнат да не достигат хората, тогава какво ще правим?“, попита президентът и предупреди, че с доставянето на нови и нови оръжия конфликтът се разгръща и се върви към самоунищожение.


БНР подкасти:

Още от категорията

Фернандо Гранде-Марласка: България е подготвена за Шенген

България е достатъчно добре подготвена и има пълната подкрепа на Испания за присъединяването й като пълноправен член на Шенгенското пространство. Toва заяви министърът на вътрешните работи на Испания Фернандо Гранде-Марласка, който е на посещение в..

публикувано на 30.03.23 в 18:22

Галъп: 0,4% разлика между първото и второто място на изборите

Победителят в изборите ще се реши тепърва с гласовете на вземащите решение в последния момент.  Ако предсрочните парламентарни избори бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: "Продължаваме промяната"-"Демократична..

публикувано на 30.03.23 в 14:25

Киев призова руснаците да не осиновяват депортираните от Украйна деца

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук отправи апел към руснаците да не осиновяват деца, които са били отвлечени и депортирани от Украйна по време на настоящата война, предаде Ройтерс. Неотдавна Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за..

публикувано на 30.03.23 в 09:07