Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позицията на Австрия за Шенген остава без промяна

Снимка: БГНЕС

Федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер, който е на работно посещение у нас, се запозна на място с предприетите мерки за охрана и контрол на българо-турската граница, явяваща се външна на Европейския съюз. Визитата е по покана на българския държавен глава Румен Радев.

"Ние доказваме ежедневно, че охраняваме външните граници на ЕС и то по-добре отколкото редица държави в Шенгенското пространство", посочи Радев. Той отбеляза, че през изминалата година натискът над нашата граница е нараснал рязко, действията на мигрантите стават все по-агресивни, а немалко от залавяните трафиканти са граждани на държави-членки на ЕС.

Канцлерът подчерта, че миграционният поток, който навлиза във вътрешността на Европа, е общ проблем и не бива България и Румъния да бъдат оставени сами да се справят с охраната на външната граница на ЕС. В тази връзка той обеща, че ще настоява пред Европейската комисия за отпускане на 2 милиарда евро за закупуването на техническо оборудване и подготовката на служителите, охраняващи границата. Стана ясно обаче, че няма промяна в позицията на Австрия относно разширяването на Шенгенското пространство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30