Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите от одеското село Купаран отбелязаха Бабинден

4
Снимка: Валентин Новоселчан

Както всяка година, така и тази българите в село Купаран, Одеска област, Украйна, отбелязаха Бабинден – празника, на който се почитат бабите – жените, които помагат при раждане. Ритуалите се изпълняват и за здравето на малките деца и родилките. 


На обяд всички жени се събират в дома на бабата на весело и буйно пиршество около богата трапеза, на която има млечна баница, краваи. Майките носят варена кокошка, свинско с праз, сарми с месо, бъклица вино и ракия. Бабата окача около врата си наниз от червени чушки, жените пеят песни, разиграват се сценки.


Фолклорният колектив на Ровненския Дом на културата "Златогласци" взе участие в този празник, като го разнообрази с български народни песни, разказва Елен Волкова, прессекретар на Асоциацията на българите в Украйна.

Снимки: Валентин Новоселчан

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българка е номинирана за магистър на годината на Университета в Утрехт

Българката Биляна Манолова, изследвала начина, по който разказваме за комунистическото си минало, е сред тримата номинирани за годишната награда за завършилите магистратура в Университета в Утрехт, съобщи "Дневник". Тя е от София, учила е в испанската..

публикувано на 13.08.24 в 14:41

Българи от Молдова представиха фолклора си край езерото Белеу

Ансамбълът "Червена китка" при Дома на културата "Степан Танов" в Тараклия представи българската култура на фолклорния фестивал BelEU Fest-2024 в Кахулски район на брега на езерото Белеу. Програмата на ансамбъла е включвала български народни песни и..

публикувано на 12.08.24 в 14:39
Иван Николов, председател в Културно-информационния център в Босилеград

Председател на КИЦ в Босилеград: След 100 години борба този район трябва да запази своя български характер

Западните покрайнини трябва да запазят българската си идентичност, история и култура. За това призова в ефира на БНР Иван Николов, председател в Културно-информационния център в Босилеград. "Да се запазят българските организации и сдружения. Винаги съм..

публикувано на 12.08.24 в 12:05