Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украйна ще получи нова военна помощ от ЕС

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС планира да проведе голяма среща на върха в Истанбул на 22 февруари по повод първата годишнина от руската инвазия в Украйна, съобщи ръководителят на делегацията на ЕС в Турция Николаус Майер-Ландрут, цитирана от в-к "Sabah".

Украйна ще получи поредния транш от военна помощ на ЕС в размер от 500 млн. евро, обяви след Съвета на външните министри еврокомисарят по външната политика Жозеп Борел. С тях военната помощ на ЕС за Киев достига 3,6 млрд. евро. Борел подчерта че Брюксел подкрепя искането на Киев за мир при пълно изтегляне на Русия от окупираните украински територии до международно признатите граници. ЕС настоява и за търсене на отговорност за нарушаването на международното право от Москва, включително и в рамките на ООН. Еврокомисарят допълни и че Германия няма да пречи на другите страни от ЕС да доставят свои тежки танкове "Леопард 2" за Украйна.

Русия изпраща три нови моторизирани дивизии в Херсонска и Запорожка област, съобщи началникът на руския Генерален щаб Валерий Герасимов, който пряко пое командването на руската агресия. "Съвременна Русия не познава такова ниво на интензивни военни действия" както в Украйна, признава Герасимов пред "Аргументи и факти". Генералът признава и че мобилизационната система в Русия се е оказала неподготвена за обявената от Кремъл мобилизация на 300 000 запасняци.

За последните месеци Русия е изпратила десетки хиляди нови военни за усилване на фронта в Украйна, коментира висш американски военен пред CNN. По думите му това малко е изменило обстановката, защото подкрепленията са били хвърлени на предната линия лошо екипирани и обучени.

Институтът за изследване на войната ISW съобщи, че въпреки докладите за някакви успехи в последните 72 часа, руските сили са провели неуспешна настъпателна операция в Запорожието


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35
Даниел Митов

Даниел Митов се отказа да бъде служебен външен министър

До момента, до който президентът не издаде указ, старите министри изпълняват своите задължения, коментира служебният премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. След кратка среща с държавния глава Румен Радев Главчев каза: "Не съм..

публикувано на 19.04.24 в 11:53

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30