Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

София информира ЕС за влошеното положение на македонските българи

Николай Милков на заседанието на Съвета по външна политика на ЕС в Брюксел
Снимка: БГНЕС

В Брюксел външният министър Николай Милков е информирал своите колеги от Съвета по външна политика на ЕС за влошаващата се ситуация в Северна Македония на македонските граждани с българско самосъзнание. Милков е акцентирал върху тежкия инцидент с побоя над Христиан Пендиков в Охрид. Той е изразил съжаление, че актът е част от множество антибългарска прояви в последните месеци. Подчертал е нуждата Скопие активно и в пълна степен да се ангажира с правата на българите, както и да изпълнява поетите ангажименти за евроинтеграция, предаде БТА.

Критично важно е отношенията между Скопие и София да се успокоят, за да не се бави евроинтеграцията на Северна Македония, е заявила пред телевизия "Телма" посланикът на САЩ в Скопие Анжела Агелер. 

След заседание на македонския Съвет за сигурност македонският президент Стево Пендаровски обяви, че в България има структури, готвещи пристигането на голяма група за 4 февруари в Скопие по повод 151 години от рождението на Гоце Делчев. Пендаровски призова правителството "да забрани влизане в страната на един евродепутат от България и на няколко други лица, заради предишни и продължаващи техни действия против Северна Македония". 


БНР подкасти:

Още от категорията

Володимир Зеленски

Украинският президент търси контакт с Китай

Украинският президент Володимир Зеленски отправи покана към китайския президент Си Цзинпин да посети страната му . "Готови сме да се срещнем с него", каза Зеленски пред АР, откроявайки китайския президент като един от най-значимите и стратегически важни..

публикувано на 29.03.23 в 09:42

Новият посланик на Украйна Олеся Илашчук встъпи в длъжност

Копия на акредитивните си писма връчи на заместник-министъра на външните работи Костадин Коджабашев новоназначената посланичка на Украйна у нас Олеся Илашчук. Това съобщи Министерството на външните работи. По време на срещата с посланик..

публикувано на 28.03.23 в 19:25

Секционните избирателни комисии в чужбина са попълнени

Съставите на секционните избирателни комисии зад граница за изборите на втори април вече са попълнени. Външното ни министерство предостави на Централната избирателна комисия списъци със желаещи наши сънародници по места, които се включват в тях...

публикувано на 28.03.23 в 11:25