Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Очаква се САЩ и Германия да обявят доставки на танкове за Украйна

„Леопард 2 А6”
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че дискусиите за доставка на тежки западни танкове в Украйна "трябва да приключат с решения". "Съюзниците разполагат с необходимия брой танкове, за които Украйна настоява”, заяви Зеленски във вечерното си обръщение. То идва след публикации в немското издание "Der Spiegel" и американското "The Wall Street Journal", че Берлин и Вашингтон ще доставят на Киев 14 танка "Леопард 2 А6" от Бундесвера и 30 танка "Ейбрамс" от Пентагона. Стъпката след обявената доставка на 14 английски танка "Чалънджър 2" е покана, към останалите западни съюзници също да предадат тежко въоръжение за Украйна. 

В своя Фейсбук профил украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че ЕС обмисля да достави на Киев изтребители F-16. Кулеба се позовава на своя интернет преписка с колега от ЕС. Още на 20 януари нидерландският външен министър Вопке Хукстра съобщи за възможно изпращане на F-16 за Киев, предава AFP.  

Доставките на танкове "Леопард 2" за Украйна ще оставят "незаличима следа" в руско-германските отношения, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той допълни, че връзките с Германия вече са "в най-ниска точка", а също така няма "диалог по същество" с други страни от ЕС и НАТО. 

„Изпращането на американски танкове в Украйна би било поредната явна провокация срещу Русия“, заяви руският представител в ООН Анатолий Антонов, предава ТАСС. 

Според украинската УНИАН намиращият се в емиграция бивш руски депутат от Думата и служител на руската Федерална служба за безопасност Генадий Гудков е заявил в ефира на предаването "Фейгин Live", че след последната среща на западните съюзници във формата Рамщайн на 20 януари на Кремъл е било отправено предложение Русия да изтегли войските си до линията преди началото на руската инвазия от 23 февруари 2022 г. Като Москва се съгласи да се водят преговори за бъдещето на Крим, Донецк и Луганск и Русия поеме отговорност за нанесените на Украйна щети. Западът е заявил, че ако руският лидер Владимир Путин отхвърли и това предложение, на Украйна ще бъдат предадени всички нужни оръжия, за да продължи своята съпротива, казва Гудков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Партия "Възраждане" представи свой компютърен шрифт "Руница"

Проект на нов български компютърен шрифт "Руница" представи на пресконференция в парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. "Решихме да възродим това българско наследство, като направим шрифт, с който да можете да превръщате кирилицата в..

публикувано на 25.07.24 в 13:47

Тунелът под Шипка остава оплетен в административни процедури

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова съобщи при изслушване в парламента, че оптимистичният срок за започване изработването на техническия проект за тунел под Шипка е през 2025 г., предаде БТА. Причината е, че тази година ще..

публикувано на 25.07.24 в 13:40

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 10

В десетия брой на предаването, с водещ Красимир Мартинов, ви срещаме с хора на изкуството, развиващи таланта си в чужда държава:   Деница Грубер и нейният живот, отдаден на илюстрацията в Германия; Иконопиисецът Екатерина Титова – от..

публикувано на 25.07.24 в 12:00