Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският посланик няма да се върне скоро в Скопие

Снимка: БГНЕС

След побоя срещу македонския българин Християн Пендиков в Северна Македония е имало стъписване и признания на различни нива, че това е престъпление от омраза. След това са започнали да се прокрадват сценарии, че Пендиков е наркоман и наркодилър, че българските клубове там са места на организирана престъпност и наркотрафик. "Това е наратив, който не можем да споделяме и ще вземем всички мерки", каза пред БНТ външният министър Николай Милков.

Той призова за честванията на Гоце Делчев на 4 февруари институциите в двете страни да запазят спокойствие и да се въздържат от провокации, така че всеки, който желае, да отиде и да се поклони. "По отношение на контраатаката срещу Ангел Джамбазки и други наши политици, мисля, че това е част от някакъв нов македонски наратив, който да направи така че да се омаловажи първо атаката срещу българина, системните атаки срещу българските клубове и общности там“, каза министърът.

Българският посланик няма да се върне в Скопие, докато София не види признаци за промяна, възможно е да спрем и двустранни проекти. Цинично е да се обсъждат проекти със Северна Македония, докато Християн Пендиков лежи в болница, подчерта Милков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51