Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказният свят на Любен Зидаров оживява в "Квадрат 500“

Снимка: Facebook /Приказният свят на Любен Зидаров

До 26 март жители и гости на столицата имат възможност да разгледат експозицията "Приказният свят на Любен Зидаров“. Неин домакин е Националната галерия "Квадрат 500“, а в изложбата са включени десет илюстрации от именития художник, който ни напусна на 99-годишна възраст в началото на 2023-та.

По думите на д-р Таня Станева, уредник в Националната художествена галерия, любопитството на Любен Зидаров към заобикалящата го действителност, неуморимото желание за работа и богата фантазия се запечатват върху илюстрациите, които са естествено продължение на текста в книгите. Таня Станева посочва още, че почти за всяко преиздаване на книга с неговите илюстрации, художникът доразвива и прави по-живи своите рисунки.

Още от ученик, Зидаров рисува илюстрации и комикси за различни детски издания. В периода 1967 – 1970 г. е главен художник на издателство „Народна младеж“, а сред най-известните му илюстрации са тези към "Приказки на Шехеразада“, "Островът на съкровищата“, "Приказки“ на Ханс Кристиан Андерсен“ и "Том Сойер“ от Марк Твен.

За приноса му към българското изобразително изкуство, Любен Зидаров е удостоен с редица награди, сред които тази на Съюза на българските художници за илюстрация /1976/, орден "Св. св. Кирил и Методий“ – Първа степен от 1963, отличието "Златен век“ на Министерството на културата през 2016 и други.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25
Портрет на Джесика Ланг © Manuel Outumuro / галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Джесика Ланг ще гостува на Националната галерия в София като фотограф

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди “Оскар”, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България ще бъде представена в рамките на..

публикувано на 21.06.24 в 17:35
Режисьорът Николай Василев със статуетката „Златна светулка“

Филм за живота на духовния учител Ваклуш Толев беше отличен в Кан

Документалният филм "Ваклуш" на режисьора Николай Василев е отличен от световния филмов фестивал в Кан Remember the future със статуетка "Златна светулка" в категорията "Най-добър филм за социална справедливост" (Best Social Justice feature film)...

публикувано на 21.06.24 в 16:48