Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разказ на Здравка Евтимова с престижно отличие в САЩ

Снимка: Facebook /Здравка Евтимова

Българската писателка Здравка Евтимова получи ново високо признание за своя талант в САЩ. Онлайн платформа за дискусии между авторите на научно-фантастични, фентъзи и хорър произведения, отличи като най-добър нейния разказ с научнофантастични елементи "На Димитър - поет", публикуван в страната през миналата година.

Възможност да гласуват почитателите на този тип литература имат в цели 38 категории, сред които определят най-добър научно фантастичен роман, списание за научна фантастика, илюстратор, критико-аналитична статия, роман с елементи на ужас, фентъзи, редактор на научно-фантастична литература в САЩ и др. Това гласуване е 25-то в историята на платформата, създадена още през 1995 година.

Признанието за Здравка Евтимова в САЩ не е първо. През 2019 г. друга нейна творба - „Кръв от къртица“, бе включена в антология от препоръчани разкази за обучение по литература в прогимназиите на САЩ.

Разказа „На Димитър - поет“, в оригинал на български език, можете да прочетете тук. Версията на английски ще откриете тук.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Соня Йончева – българският оперен глас от световните сцени

Често пъти, когато говорим за България се прокрадва разделителната линия между "преди" и "сега"- в политически, обществен и исторически план. Но нещо, в което страната ни безспорно присъства без разделение и периоди е световната история на оперното..

публикувано на 18.03.24 в 10:05

Зоран Мише показва своята "Борба/ Kampf" в Българския културен институт в Берлин

На 14 март в Българският културен институт в Берлин се открива изложбата "Борба/ Kampf" на художника-график Зоран Мише. Тя е продължение на инициативата между БКИ-Берлин, Националното училище за изящни изкуства "Илия Петров"и галерия "Дебют" за..

публикувано на 13.03.24 в 20:25

Филми от шест континента на "София филм фест“

„Отворете вратите към световното кино!“ - това е мотото, под което от 13 до 31 март в българската столица ще се проведе 28-ият „София филм фест“. Фестивалната програма включва 143 пълнометражни игрални, документални и анимационни филма, както и..

публикувано на 13.03.24 в 07:00