Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Отново има експлозии край Запорожката ядрена електроцентрала

Снимка: Facebook / GeneralStaff.ua

За последните 24 часа Русия е изстреляла срещу Украйна 70 ракети с голям обхват. Украинската противовъздушна отбрана е свалила 47 от тях, но има загинали хора. Отделно руските сили са провели 44 авиационни атаки, като 18 са били с ирански дронове. По линията на фронта руснаците са нанесли и 125 обстрела с реактивна артилерия, обобщи украинският генерален щаб.

Международната агенция за атомна енергия - МААЕ съобщи на своя сайт за 8 силни експлозии в непосредствена близост до Запорожката атомна електроцентрала, като се позовава на своите експерти там. "Признаците на военни действия в близост до АЕЦ още веднъж подчертават жизненоважното значение на съгласуването и бързото създаване на зона за ядрена безопасност и защита около централата", коментира генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси. 

На 26-и януари в Прага заседава групата за създаване на Специален трибунал за разследване на руските военни престъпления в Украйна. По този повод зам.-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви, че очаква през лятото на 2023 г. да започне работата на Международен трибунал, или негов аналог, където Русия да бъде подведена под отговорност. САЩ работят по този въпрос с партньорите от Г-7, съобщи Нюланд цитирана от "Voice of America".

Киев и европейските правителства трябва да се подготвят за възможна вълна от хора, бягащи от боевете, каза шефът на Агенцията на ООН за бежанците пред AFP. По думите му въпреки многократните предложения за помощ, Русия е предоставила на агенцията само ограничен достъп до украинците в окупираните територии. "Не мога да правя военни прогнози, това не е моя експертиза", каза върховният комисар за бежанците Филипо Гранди в Киев. "Но едно нещо мога да кажа, всяко изостряне на войната рискува да причини по-нататъшно разселване, по един или друг начин, и ние трябва да сме готови за това", поясни международният чиновник.

Унгарският външен министър Петер Сиярто призова световните сили да започнат преговори за Украйна, вместо да обсъждат доставки на оръжие. Той заяви това в реч на заседание на Съвета за сигурност на ООН, която беше излъчена във Фейсбук. Според него "суперсилите" трябва да се концентрират върху постигането на прекратяване на огъня. Той призова да се започне разговор, "вместо да се удължава войната".

Конфликтът в Украйна може да прерасне в ядрена война заради прехвърлянето на западни танкове в Киев, заплаши бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. "Първо танкове, после и ядрени оръжия. Спрете тази луда война сега. Толкова е лесно да се направи", написа милиардерът в социалната мрежа "Truth Social". Политикът, който обяви, че ще се кандидатира отново за президент, се похвали, че военните действия нямаше да започнат, ако той продължаваше да е президент на САЩ.

Международният валутен фонд обмисля помощ за Украйна до 16 млрд. долара, съобщи "Bloomberg", като се позова на "запознати с процеса". Целта е Киев да покрива основни финансови потребности, докато се опитва да отблъсне руската армия. Първият транш може да бъде направен още през април.


БНР подкасти:

Още от категорията

На форум ще обсъдят борбата с корупцията и националната сигурност

В София се открива конференцията „Антикорупция и национална сигурност“. Форумът ще бъде открит от президента Румен Радев. Събитието е организирано от Министерството на правосъдието в сътрудничество с Базелския институт за управление и Центъра за..

публикувано на 21.03.23 в 06:05

САЩ определиха борбата на България с корупцията като "недостатъчна"

В новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за спазване на човешките права се посочва, че действията на българското правителството за справяне с корупцията и незачитането на човешките права са „недостатъчни“ .  В доклада за 2022 г.,..

публикувано на 20.03.23 в 19:40

Застъпващи се международни срещи ще обсъждат войната в Украйна

Министрите на външните работи и на отбраната на ЕС ще заседават в Брюксел. Главна тема на дебатите ще бъде подкрепата за Украйна. Срещата е подготвителна за заседанието на европейските лидери на 23 и 24 март. В началото украинският външен министър..

публикувано на 20.03.23 в 09:06