Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украйна преговаря за ракети, с които да удари руските складове в Крим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вървят ускорени преговори между Киев и неговите съюзници по искането на Украйна за ракети с по-голям обсег. Страната твърди, че те ще ѝ помогнат да попречи на Русия да разрушава украинските градове, казва президентският съветник Михайло Подоляк, предава БТА. Президентът Володимир Зеленски също подчерта в среднощното си обръщение, че Украйна се нуждае от американски ракети ATACMS, които имат обсег от 297 км.

Зеленски задейства санкции срещу 185 компании и лица, които подкрепят войната на Русия срещу Украйна. Иззетите активи на "компаниите и бизнесмените, които извършват железопътен превоз на персонал и военно оборудване в ползва на държавата агресор", ще бъдат използвани в националните отбранителни усилия, каза Зеленски.

Той поиска също Русия да бъде изключена от Олимпийските игри в Париж през 2024 г. и каза, че е писал до президентите на водещите международни спортни федерации да се ангажират с това в момент, когато Международният олимпийски комитет обмисля да върне достъпа на руските атлети до световния спорт.

Така наречените руски военни кореспонденти – блогъри, които следят войната, с тревога предават информацията подкрепена с множество видеа и реакции в интернет, че дронове, за които Иран твърди, че са израелски са ударили военни заводи в Техеран, Исфахан, Хой, Салим, Хамадан, Джаванруд и Рашт. Подчертава се, че именно в тези заводи се произвеждат и изнасяните от Техаран безпилотни дронове и ракети, които Русия използва срещу Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54