Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Няма млади хора, желаещи да отглеждат тютюн

95% от тютюна, реколта 2022 г., вече е продаден, съобщи за БНР председателят на Националната браншова асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев. Добивите от 5309 тона при различните сортове са с 1/4 по-малко спрямо 2021 г. Като причина за понижаването той смята горещото и сухо лято, и липсата на работна ръка.

Няма приемственост в поколенията на тютюнопроизводителите. Младите хора не искат да се занимават с тютюна. "Предпочитат да отидат да работят и живеят в по-големите градове или да емигрират в чужбина. Това е тенденция, която през последните 5-10 години" застрашава целия земеделски сектор, не е само при тютюнопроизводството, каза Филев.

Още от категорията

Готова е платформата за проследяване на цените в големите магазини

Днес ще бъде представена разработената от служебния кабинет платформа за проследяване на цените в търговските вериги, съобщи вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. Той поясни, че търговските вериги са склонни да публикуват..

публикувано на 24.03.23 в 05:05

Българо-турски бизнес форум се открива в Бургас

Българо-турски бизнес форум с двустранни срещи се организира днес в Бургас от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Ще се обсъждат възможностите за финансиране по европейски програми, стартъпите в България и Турция,..

публикувано на 23.03.23 в 06:15

Износът на енергийни източници от САЩ за България е нараснал над 30 пъти

България изнася за САЩ стоки на стойност от 1,2 милиарда щ.д., което представлява стабилен ръст. Това се посочва в Доклад за трансатлантическата икономика за 2023 г., представен на 21 март в Брюксел и Вашингтон. Документът се изготвя по поръчка на..

публикувано на 22.03.23 в 16:11