Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Приблизително 3 млн. българи живеят извън пределите на страната ни

Българите по света са около 2,8 милиона. Справката е на Министерството на външните работи, по искане на Народното събрание за актуална информация за числеността на българските диаспори по страни и населени места.

Външният министър Николай Милков посочва в отговора си, че българските граждани не са задължени да се регистрират в дипломатическите ни мисии в чужбина и МВнР не разполага с точни данни за числеността на българските граждани зад граница, като в редица държави липсва и официална статистика в тази насока.

По неофициални данни, най-голямата ни диаспора е в Турция – между 600 и 700 хил. български граждани, следват сънародниците ни Великобритания – 389 270, САЩ – 350 000, Испания – 215 000. Официално в Германия са регистрирани 410 885 българи, а в Русия едва 867 наши сънародници.

Според официалната статистика в България, след преброяването на населението през 2021 г. е установено, че у нас живеят малко над 6,5 млн. души.


Още от категорията

Татяна Станева

В защита на Украйна се сражава батальон от украински българи

Батальон базиран в Болград и съставен предимно от украински българи се сражава за Украйна срещу Русия, каза пред БНР украинската българка Татяна Станева - сценарист, режисьор и продуцент на филма "Място на силата". Лентата проследява съдбата и живота..

публикувано на 20.03.23 в 13:08
Хоро да е, в Лондон да е

"Хоро да е, в Лондон да е" събра в Лондон българи от цял свят

Инициативата "Хоро да е, в Лондон да е" събра в британската столица български фолклорни групи от различни краища на света. Стотици българи изпълниха лондонския театър "Милфийлд", за да се насладят на националното фолклорно богатство, на красивите..

публикувано на 19.03.23 в 11:38
Снимка: Facebook/ Bulgarian-Canadian Society of BC

„Дни на България“ в Британска Колумбия

Сънародниците ни в Британска Колумбия - най-западната провинция на Канада, очакват с нетърпение инициативата „Дни на България“, която ще стартира на 26 март в парк Deer Lake на град Бърнаби. В пространството пред Арт галерията ще бъдат засадени..

публикувано на 18.03.23 в 08:25