Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фоторазказ:

„Сурва“ се завърна с още по-голяма сила и енергия в Перник

19
Снимка: Гергана Манчева

Миньорският град Перник преживя три дни в плен на кукерите. XXIX Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2023 беше официално закрит днес в Перник. Общината отчете рекорден брой участници от България и чужбина, посетили Перник в тритефестивални дни. Сред гостите от чужбина бяха маскарадни групи от Гърция, Румъния, Сърбия, Италия, Словения, Албания, Северна Македония, Черна Гора и Хърватия. 


В дефилето на централния площад „Кракра Пернишки“ преминаха над 10 000 сурвакари, кукери, бабугери, джамали и въобще представители на различни маскарадни трупи. „Така„Сурва" се превърна в най-мащабният маскараден фестивал въобще в Европа“ – обявиха организаторите от Община Перник.


Големите победители в XXIX –то издание на фестивала са: Сурвакарската група на гр. Батановци и кукерската група при читалище „Умение – 2003“ гр. Ямбол. Златният медал за детска група пък получиха децата от село Кошарево, Пернишко.

Сребърни маски, или втора награда, получава сурвакарската група на село Люлин и кукерите от село Домлян, Пловдивска област. Бронзовите маски тази година отиват при групата от село Брежани, област Благоевград, и при кукерската група на бургаското село Вресово.


Купата на Федерацията на европейските карнавални градове пък се присъжда на сурвакарската група на село Ярджиловци, област Перник.

Специални награди на кмета на община Перник Станислав Владимиров се връчват на сурвакарската група на пернишкиия квартал „Бела вода“, сурвакарската група на близкото село Садовик, групата на село Ключ общ. Петрич и кукерската група на село Бояново, общ. Елхово.

Догодина ще се проведе 30-ото издание на „Сурва“ в Перник, а миньорският град за втори път ще бъде домакин на Конвенцията на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). Първото домакинстване на подобен форум е било преди близо две десетилетия, през 2004 г., това обяви лично президентът на организацията Ларс Алгел, който беше почетен гост на Фестивала на маскарадните игри в Перник.


И някои факти от миналото „Сурва“ до наши дни:

Организира се от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. На 26 юни 2009 г. Перник е обявен за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. През 2014 г. Перник и фестивалът „Сурва“ попадат в класацията на списание National Geographic за Световни зимни топ дестинации.

От 2008 година Международният фестивал на маскарадните игри се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари. Акцент в програмата е състезателното дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина.

Текст и снимки: Гергана Манчева

По публикацията работи: Марта Рос

Още от категорията

За магията в българската народна култура разказва изложба в Пловдив

Магията е тясно преплетена с мирогледа и живота на старите българи. Многобройни са ритуалите, целящи да осигурят плодородие, да избавят от болести, да привлекат любов. Какви са били вярванията на народа ни? Какви персонажи и предмети са играли важна..

публикувано на 16.03.23 в 10:10

Впечатляваща частна колекция на битови предмети показват в Стара Загора

Традиционни женски носии и най-различни предмети от бита на българите от края на XIX и началото на XX век изпъстриха залите на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Експонатите са част от изложбата "Моят етнографски свят. Събрано и съхранено за..

публикувано на 10.03.23 в 11:40

Баницата грейна в световна класация – какво не знаем за традиционното българско ястие

Българската баница се открои в престижна класация, като попадна в топ 50 на най-вкусните ястия със сирене в света. Известният сайт за традиционна кухня и локални продукти TasteAtlas отреди на нашенския специалитет престижната 5-та позиция, като в..

публикувано на 07.03.23 в 12:40