Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Представят фототипно издание на Аджарското четириевангелие от 1652 г.

Снимка: Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Тази вечер от 18:00 часа в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София ще бъде представено фототипното пълноцветно издание на Аджарското четириевангелие от 1652 г., което библиотеката издава с лимитиран тираж от 200 номерирани екземпляра.

Аджарското четириевангелие е от малкото ръкописи с подпис на книжовника и единственото евангелие от Аджарската книжовна школа от XVII век със запазена украса от заставки-миниатюри. То постъпва във фонда  на Националната библиотека в края на 70-те или началото на 80-те години на ХХ век.

Гостите на събитието ще се запознаят с работата по фототипното копие и с важността на Аджарската книжовна школа за българска културна история.

Още от категорията

Слънчевият свят на художника Вили Николов

Колоритните картини на Вили Николов носят в себе си слънцето на Испания, усмивки от детството и много истории, които всеки да открие и доразкаже по своя си начин. Днешният гост на Радио България рисува откакто се помни. "Първия си голям стенопис, по..

публикувано на 29.03.23 в 10:15

Станаха известни носителите на престижните сценични награди „Икар“

В Световния ден на театъра в Народния театър „Иван Вазов“ в София бяха връчени националните награди за сценични изкуства "Икар". Постановката "Орфей" на Народния театър дело на словенския режисьор Йерней Лоренци, взе три статуетки - за най-добър..

публикувано на 28.03.23 в 08:41
Режисьорът на филма „Червените обувки“ Карлос Айхелман Кайзер с голямата награда на фестивала

Обявиха наградите на "София филм фест"

Филмът "Червените обувки", продукция от Мексико-Италия е носителят на голямата награда на 27-ото издание на "София филм фест". Лентата взима приза "София – град на киното" за най-добър филм в международния конкурс, съобщават от "Арт фест". Режисьор на..

публикувано на 27.03.23 в 09:18