Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Не е изключено Франция да предостави изтребители на Украйна

Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна може да получи оръжия от френска страна, но трябва първо да заяви, че всяко оръжие "няма да има ескалационен характер" и че "няма да има вероятност за удари по руска територия, а ще бъде единствено в помощ на усилията за съпротива". Само при тези условия Франция би се съгласила да вземе решение да подкрепи украинската страна, но без това да отслабва капацитета на френските въоръжени сили. Това стана ясно след разговорите между нидерландския министър-председател Марк Рюте и френския президент Еманюел Макрон, който предупреди за риска от ескалация на конфликта.

В обширно интервю за агенция "Новости" зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков е заявил, че Москва добросъвестно и изцяло изпълнява всички количествени и качествени ограничения, предвидени в Договора за стратегическите настъпателни оръжия. В същото време той обвинил Вашингтон, че нарушава преамбюла на двустранното споразумение, където пише, че страните "работят над укрепването на новите стратегически отношения, основани на взаимното доверие, откритостта, предсказуемостта и сътрудничеството". Според Рябков, продължаването на консултациите по договора е обективно невъзможно в момент, когато "обединените сили на Запада вече са преминали от хибридна война срещу Русия към почти истинска", предаде кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров. 

Междувременно новият посланик на Съединените щати в Русия Лин Трейси предаде акредитивните си писма в министерството на външните работи и официално встъпи в длъжност. От посолството на САЩ в Москва уверяват, че новият посланик ще отделя "особено внимание на диалога между двете столици в период на безпрецедентно напрежение" и че ще следи за справ