Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Успешно начало за първото софийско изложение “Образование в Испания”

Жорди Марин: Приятно сме изненадани от високото академично ниво и владеенето на испански и английски тук

Снимка: БГНЕС

Първото издание на изложението “Образование в Испания” завърши ползотворно и за двете страни. Както вече ви информирахме, събитието беше организирано от Отдел “Образование” към Посолството на Испания в София, Испанската служба за интернационализация на образованието (SEPIE), с подкрепата на българското Министерство на образованието и науката и Столична община. Във форума взеха участие 10 университета от Испания, които представиха образователните си програми на бъдещите студенти и ги запознаха с условията за записване и живот в съответните области на Испания. Проведоха се и срещи между деветте български университета и испанските центрове за висше образование, чиято цел беше да подготвят пътя за по-нататъшно сътрудничество и подписване на споразумения.

Един от най-активните участници в изложението беше Жорди Марин, технически съветник в SEPIE, отговарящ за Европа, Канада и Океания. За Радио България г-н Марин разказа как са протекли срещите с българските университети и какви са впечатленията му от българските ученици:

Жорди Марин

"Участваха 10 испански университета и 9 български, все още нямаме официални споразумения, но срещата беше много ползотворна и за двете страни. От българска страна беше заявено желание за по-чести подобни събития, на които могат да се договарят бъдещи споразумения за сътрудничество. Бях много приятно изненадан от високото академично ниво тук, както и от доброто ниво не само на испанския език, но и на английския, което много улеснява комуникацията. Учениците показаха много голям интерес към науките и технологиите. Бих казал, че сe интересуват еднакво от хуманитарни и от точни науки. Питаха също за ветеринарна медицина, хуманна медицина, психология, международно право, испанска филология, превод, въздушно и космическо инженерство."

"Дойдох в България с много добри очаквания, които се потвърдиха и дори бяха надхвърленич, посочи Франсиско Фермин Майен, директор на Отдела за Международни връзки в Университетa “Хайме I”, в град Кастельон де ла Плана.


"Много приятно ме изненада това, което видях в България. Посетихме някои езикови училища, където се запознах с ученици, които ни изслушаха и се интересуваха от новостите, които им представихме. Не очаквах, че на изложението в събота ще има толкова хора, които да ни посетят. Трябва да кажа, че интересът надхвърли очакванията ми. Питат ни за местоположението, за образованието, което предлагаме, за цената на живота в Испания, за стипендиите. След разговорите с университетите, които проведохме, ще започнем от основното – студентска и учителска мобилност. С доста от университетите намерихме допирни точки и се надявам скоро да има договори, за да напредваме заедно. В Испания работя и като учител, преподавал съм на българи и добрите впечатления, които имах се потвърдиха и тук."

"Университетът в Лас Палмас де Гран Канария вече предлага стипендии за българските студенти и голям набор от специалности" – посочи д-р Джин Тайра, заместник-ректор, отговарящ за интернационализацията и мобилността в университета:

Д-р Джин Тайра

"Първото ми впечатление е великолепно, видях много възпитани ученици, с огромно желание да учат. Езикът няма да бъде пречка за следването им. Не се знае дали ще останат в Испания, но виждам у тях желание да допринасят нещо ново в родината си. За мен беше удоволствие да говоря с тях и да им покажа възможния път да учат в Испания. Интересуваха се от право, архитектура, психология, от това колко струва обучението и животът на Канарските острови и дали има общежитие. При нас обучението не е скъпо, защото университетът е държавен, и излиза около 1000 евро. Относно цената на живота, той е много сходен с този в останалата част на Испания. Град Лас Палмас е един от деветте най-големи града в Испания и цените са нормални".


Мария-Йоана Димитрова е на 19 години, вече учи “Право” в СУ "Св. Климент Охридски", а на събитието участваше и като координатор. Въпреки че ще завърши образованието си в България, тя също планира да надгради знанията си в Испания.

"Испания е твърде хубава, за да не ме привлича. В бъдеще  предвиждам да пътувам до Испания по програма  "Еразъм" от Софийския университет или да направя магистърска степен там по специалност бизнес администрация или специализация по право. Това, което привлича младите хора е животът в Испания, красотата и ежедневието там, а от гледна точка на университетите прави впечатление, че кандидат-студентите търсят повече хуманитарни специалности."

Снимки: БГНЕС, Жорди Марин- личен архив, Facebook / Jin Taira, Отдел „Образование“ към Посолството на Испания в България

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:

Още от категорията

В София се проведе протест срещу насилието

Пред Съдебната палата в столицата, протестиращи, част от които бяха заедно с домашните си любимци – кучета се обявиха срещу насилието и насилниците. Повечето от тях споделят мнението, че насилието над животни е първоизточникът на проблема и т.нар...

публикувано на 25.03.23 в 19:02

Очакват се слаби превалявания

През нощта в цялата страната вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще се усили и с него ще прониква хладен въздух. Студеният атмосферен фронт ще премине и през източната половина от страната и там на места ще има краткотрайни валежи, в..

публикувано на 25.03.23 в 18:11

България е с осем крачки напред по скалата на щастието

България напредва с 8 позиции в класацията за нивото на щастие в отделните държави, изготвяна по поръчка на ООН. Проучването измерва удовлетвореността на гражданите от живота, катопоказателите са свързани не само с брутния вътрешен продукт и..

публикувано на 25.03.23 в 11:15