Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Централна алея и монумент в Пловдив ще пазят спомена за легендарния джаз музикант Милчо Левиев

Милчо Левиев
Снимка: Ани Петрова

По повод честванията на 85-годишнината от рождението на световноизвестния джаз музикант и композитор Милчо Левиев, който ни напусна преди време, специална алея в Пловдив ще бъде наречена на негово име. 

Тя се намира на известния хълм Сахат тепе, в сърцето на Пловдив. В района няма жилищно или друго строителство, затова промяната не създава никакви административни неудобства. Общинската управа е набелязала пространството около съществуващия там шадраван, който с добавяне на подходящо осветление да се превърне в малка сцена за концерти на открито.

Така обособеното пространство ще привлича любителите на джаза и ще се превърне в нова емблема на Града под тепетата. Ще бъде отредено и място за създаването на паметник на легендарния български джазмен. Първоначалната идея е, монументът да изобразява Милчо Левиев като седяща фигура, свиреща на пиано, в естествени размери. За участие в конкурса ще бъдат поканени пловдивските скулптори, които да претворят за поколенията духа и паметта за известния джазмен. 


Още от категорията

Пиер Колио
Снимка: Facebook/InstitutFrancaisdeBulgarie

За френското влияние в България и трите десетилетия в клуба на франкофонските държави

На 20 март отбелязваме Международния ден на франкофонията. На тази дата е учредена Агенцията за културно и техническо сътрудничество в Ниамей, Нигер, преименувана по-късно на Международна организация на франкофонията /МОФ/, в която България членува вече..

публикувано на 20.03.23 в 06:25
Ралф Гибсън (р. 1939, САЩ), Омагьосаната ръка, 1968

„Огледала и прозорци“ – светът през призмата на фотографията

Столичната галерия „Синтезис“ представя изложбата „Огледала и прозорци: избрани фотографии от колекцията на Рафаело Казаков“. Официалното откриване е на 22 март. Началото на колекцията е поставено преди повече от трийсет години, но това е първото ѝ..

публикувано на 19.03.23 в 12:05

Българска изложба в Съда на ЕС в Люксембург

Изложба с образци на българското изобразително изкуство беше открита за първи път в сградата на Съда на Европейския съюз в Люксембург, съобщиха от посолството ни в Белгия. „България: иновации и традиции“ представя изработените от хартия творения на..

публикувано на 16.03.23 в 11:33