Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На Трифон Зарезан в село Делчево се жени змей и се лее руйно вино

Снимка: БГНЕС- архив

След две годишно отсъствие, Празникът на виното, превърнал се в традиция на село Делчево (общ. Гоце Делчев) за Трифон Зарезан, е възобновен. В събота на 4 февруари, десетки производители на вино и ракия, които искат да представят най-доброто, от собствената изба са добре дошли в селото. 

В конкурса се завръщат и производителите от гръцката област Драма. Кулминацията на празника е на 5 февруари /неделя/, когато всички отиват на лозето, в местността "Баира", където се извършва първото ритуално зарязване на лозите и напояването им с вино. 

Голямото тържество е на площада в Делчево. В него участват етнографски трупи на кукери от близкото село Мосомище, но най-интересна е възстановката на местната "Змейова женитба". Древна легенда разказва, че с. Делчево е леговище на змей, който приел най-хубавата мома от селото за своя съпруга, в замяна на това той закрилял от зли сили и стихии селото.  До ден днешен, в Делчево пазят жива легендата и два пъти в годината пресъздават образите на змея и хубавата невеста.


Още от категорията

За магията в българската народна култура разказва изложба в Пловдив

Магията е тясно преплетена с мирогледа и живота на старите българи. Многобройни са ритуалите, целящи да осигурят плодородие, да избавят от болести, да привлекат любов. Какви са били вярванията на народа ни? Какви персонажи и предмети са играли важна..

публикувано на 16.03.23 в 10:10

Впечатляваща частна колекция на битови предмети показват в Стара Загора

Традиционни женски носии и най-различни предмети от бита на българите от края на XIX и началото на XX век изпъстриха залите на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Експонатите са част от изложбата "Моят етнографски свят. Събрано и съхранено за..

публикувано на 10.03.23 в 11:40

Баницата грейна в световна класация – какво не знаем за традиционното българско ястие

Българската баница се открои в престижна класация, като попадна в топ 50 на най-вкусните ястия със сирене в света. Известният сайт за традиционна кухня и локални продукти TasteAtlas отреди на нашенския специалитет престижната 5-та позиция, като в..

публикувано на 07.03.23 в 12:40