Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Трифон Зарезан в село Делчево се жени змей и се лее руйно вино

Снимка: БГНЕС- архив

След две годишно отсъствие, Празникът на виното, превърнал се в традиция на село Делчево (общ. Гоце Делчев) за Трифон Зарезан, е възобновен. В събота на 4 февруари, десетки производители на вино и ракия, които искат да представят най-доброто, от собствената изба са добре дошли в селото. 

В конкурса се завръщат и производителите от гръцката област Драма. Кулминацията на празника е на 5 февруари /неделя/, когато всички отиват на лозето, в местността "Баира", където се извършва първото ритуално зарязване на лозите и напояването им с вино. 

Голямото тържество е на площада в Делчево. В него участват етнографски трупи на кукери от близкото село Мосомище, но най-интересна е възстановката на местната "Змейова женитба". Древна легенда разказва, че с. Делчево е леговище на змей, който приел най-хубавата мома от селото за своя съпруга, в замяна на това той закрилял от зли сили и стихии селото.  До ден днешен, в Делчево пазят жива легендата и два пъти в годината пресъздават образите на змея и хубавата невеста.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Арифе – денят, в който мюсюлманите се подготвят за Курбан байрам

Днес отново е денят Арифе, който предхожда всеки байрам, без значение дали е Рамазан или Курбан байрам. Мюсюлманите днес отдават почит на починалите си близки, като във всеки дом жените месят тесто, от което се правят мекици и се раздават на..

публикувано на 15.06.24 в 06:55

Историята на древния и вечен Пловдив оживява в международен фестивал

Международен фестивал "Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство" се открива днес и ще продължи до 16 юни. В събитието, с организатор Сдружението за исторически възстановки "Филипопол" се очакват участници от България,..

публикувано на 14.06.24 в 10:45

Фестивал на лавандулата ни потапя в пасторалната красота на село Средно градище

Десето издание на Националния фестивал на лавандулата се провежда на 14 и 15 юни в чирпанското село Средно градище. Там са едни от най-старите лавандулови насаждения в страната, които съществуват повече от 80 години. Концепцията на празника е..

публикувано на 14.06.24 в 08:15