Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти обсъждат в София управлението на външните граници на ЕС

Снимка: МВР

В София се провежда международна конференция „Ефективно управление на външните граници на ЕС“, организирана от МВР. Във фокуса на форума са предотвратяването на увеличаващата се нелегална миграция, вторичните движения и борбата с контрабандата на мигранти. Сред участниците са представители на 25 държави членки на ЕС и асоциирани към Шенген страни, Фронтекс, Европол и EU-Lisa.

„Целта, която си поставяме, е да намерим пресечната точка на разбирането ни за управление на границите. Ако съумеем да обясним и разберем различията, ще помогнем за фокусиране на бъдещите дискусии върху конкретни и работещи решения“, заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Дискусиите продължиха с акцент върху засилване на подкрепата за държавите на първа линия и по-активното сътрудничество както между държавите, така и с европейските агенциите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България има италианската подкрепа за пълноправно членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заяви подкрепата на Рим за пълноправно членство на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещение в страната ни по покана на държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха развитието на отношенията в..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45