Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонските власти пуснаха чакащите на границата българи за честванията на Гоце Делчев

Снимка: БГНЕС

След близо четиричасов престой на границата властите в Северна Македония позволиха на чакащите българи да отидат в югозападната ни съседка за честванията на 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Сънародниците ни не бяха допускани заради проблеми в системата и невъзможност да им бъдат проверени документите.

Междувременно стана ясно, че делегацията ни, която е в Скопие, ще ги изчака, за да се поклонят заедно пред гроба на българския революционер.

Заради напрежението между двете държави през последните месеци македонските власти създадоха организация делегациите на управляващите в Скопие, опозицията и дошлите от България да положат венци без да се засичат.

“Не мисля, че чак такива мерки за сигурност са необходими и отношението между нашите два народа не предполагат такива драконовски мерки, на които сме свидетели”, коментира по-късно Иван Демерджиев, след като българската делегация положи венец на гроба на Гоце Делчев в църквата “Св. Спас”.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температурите леко се понижават

През нощта , главно в Североизточна България, ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В останалите райони на страната ще е предимно ясно. Ще духа слаб вятър от север-североизток...

публикувано на 22.07.24 в 19:05

България днес - 22 юли 2024 г.

В „България днес“ на 22 юли слушайте репортаж от първия ден на годишната среща на Асоциацията на българските училища зад граница.  Украинският фотограф Олександър Барон говори за изкуството, бесарабските българи и войната, а д-р Филип Петрунов – за..

публикувано на 22.07.24 в 19:00

Пожарът във Воден е овладян, усилията се насочват към границата с Гърция

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа, община Болярово, е овладян и локализиран. На място екипи на МВР ще следят за недопускане на възпламеняване, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно тече процесът и по..

публикувано на 22.07.24 в 16:34