Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

МВнР: Честването на Гоце Делчев не допринесе за надграждане на отношенията между София и Скопие

Официалната българска делегация, водена от вътрешния министър Иван Демерджиев, поднася венци и цвята на гроба на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас" в Скопие по повод 151 години от рождението на големия български революционер. Демерджиев беше придружен от здравния министър Асен Меджидиев и посланика ни в РСМ Ангел Ангелов - 4 февруари 2023 г.
Снимка: БГНЕС

За съжаление, отбелязването на 151-ата годишнина от рождение на Гоце Делчев не допринесе за надграждане на двустранните отношения между София и Скопие. С дълбоко съжаление констатираме, че 4 февруари 2023 г. ще влезе в историята като датата, на която властите в Северна Македония, по крайно неубедителни причини и в нарушение на предварително дадените уверения, не допуснаха отдаването на почит към делото и живота на Делчев от страна на български граждани, пише в свое становище българското МВнР. 
Оттам посочват, че на гранично-пропускателните пунктове от македонска страна българските граждани не са били допускани с часове на територията на РСМ с аргументи от техническо естество. Впоследствие част от българските граждани са получили официални откази да влязат на територията на съседната държава, а други са се завърнали поради продължителните часове на изчакване.  Има и информация за упражнено насилие от страна на граничните власти на Северна Македония.
Сред засегнатите от рестриктивните мерки има и журналисти, спрямо които е било използвано основанието за „заплаха за обществения ред, национална сигурност, обществено здраве или за международните отношения на РСМ“. 
В Скопие е направен крайно изненадващ, но неуспешен опит да се ограничи числеността на българската официална делегация по време на нейното поклонение в църквата „Свети Спас“. От МВнР напомнят, че свободното движение на хора е сред основните принципи на функциониране на ЕС, а така също, че за утвърждаването на добросъседски отношения са необходими най-малкото два искрени партньора. 

Още от категорията

Българчета ще танцуват народни танци в два парка в Париж

Децата от ансамбъл „Китчица“ на българското училище “Св. св. Кирил и Методий” в Париж продължават традицията си от предишните две години и ще изнесат представление с   български песни и народни танци в два парка във френската столица. Събитието на..

публикувано на 01.04.23 в 16:05

НОИ вдига пенсиите на близо 336 хил. работещи пенсионери

Националният осигурителен институт (НОИ) преизчисли служебно пенсиите на 335 932 работещи пенсионери, считано от 1 април 2023 г. Условието е да имат придобит осигурителен стаж през предходната 2022 г. и да не са подавали заявление за..

публикувано на 01.04.23 в 14:10

1 април, освен за размисъл, е подходящ и за… пролетно почистване

Свършат ли студените дни, съвсем естествено отваряме широко прозорците за пролетта, която да започне „на чисто”. Този порив е част от световен феномен, известен като пролетно почистване. И макар самоинициативата за пролетно почистване да е..

публикувано на 01.04.23 в 12:05