Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След трагедията в Турция

Посланик Айлин Секизкьок благодари на българите за съпричастността

Н.Пр. Айлин Секизкьок
Снимка: bnt.bg

Приятел в трудни дни се познава. Веднага щом се публикува новината за земетресението, в много ранните часове на деня ми се обади президентът Румен Радев и заяви, че българската държава е готова да ни помогне с всички възможни средства. Той ни увери, че България ще е с нас". Думите са на посланика на Република Турция в България Айлин Секизкьок. В специално интервю за програмата на турски език на Радио България тя благодари за съпричастността на българите. "За нас помощта от съседна България е много важна и значима!”, подчерта пред Севда Дюкянджи посланик Секизкьок.

„Това е най-голямото земетресение в историята на Република Турция. То обхвана 10 области и много държави в близост - Сирия, Йордания, Ливан. Трусовете бяха усетени и в Египет. Разрушенията са огромни. Чрез Радио България искам да благодаря на България, на българското правителство и на целия български народ за подкрепата, която ни оказват. Преди малко излетя и първият самолет със спасителни екипи. Изпратени бяха медицински и хуманитарни помощи. Веднага след това потеглиха и коли с помощи и екипи от спасители. Господ да ги благослови! За нас помощта от съседна България е много важна и значима!”. 

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света и подобни бедствия не са рядкост. Поради това страната от години взема извънредни мерки в градустройствения план на градовете и има опит в спасителните действия при подобни природни бедствия

„Да, Турция се намира на земетръсна зона, но нека не забравяме, че целия Балкански полуостров е подобна зона - каза посланик Айлин Секизкьок. - За съжаление, ние усетихме безпощадната сила на природата със земетресението в град Гьолджук на Измитския залив в Мраморно море през август 1999 година. От тогава насам в всички градове е в действие програма за обновяване на градоустройтвото и се прилага нов строителен план. В Турция са в сила много сериозни изисквания срещу земетресенията и природни бедствия. Конструктивно опасните сгради биват разрушавани, а при изграждането на нови контролът е безкомпромисен. Предприехме и специална информационна кампания, която и в този момент е активна сред населението - за действие преди, по време и след земетресение. Отправяме молба към приятелите ни в България и те да предприемат необходимите действия и да бъдат отговорни и подготвени“.   

Трусът от тази нощ с магнитут от 7.8 по Рихтер и последвалите вторични земетресения са предизвикали мащабни разрушения в Югоизточна Турция и граничните райони със Сирия. Съобщава се за стотици загинали и над 2000 ранени до момента. Припомняме, че голямото земетресение през 1999 година в Северозападна Турция беше с магнитуд от 7,6 и отне живота по официални данни на над 17 000 души.

Интервюто с турския посланик у нас, в оригинал, можете да чуете от уеб сайта на Радио България на турски език - ТУК

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43