Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Президентът отчете реален ръст на индустриалното производство

Снимка: president.bg

България се превърна във фактор на Балканите и Европа чрез партньорствата, укрепващи икономическата и енергийна сигурност. Те са в интерес на съседните ни държави, партньори и съюзници в ЕС и НАТО, заяви президентът Румен Радев. 

Пред форума "The World Ahead 2023" в София, организиран от сп. "The Economist" президентът подчерта, че въпреки кризата данните от 2022 г. показват подем на българската икономика, особено в износа. Той посочи, че се променя и индустриалната структура от износ на суровини към експорт на продукти с висока добавена стойност. "България  има реален ръст на индустриалното производство", каза президентът.

Като средносрочно предизвикателство пред българската икономика Радев изтъкна овладяването на инфлацията, която води до задълбочаващо се социално разслоение.

БНР подкасти:

Още от категорията

Икономистът Стоян Панчев: Данъкът върху свръхпечалбата е по-скоро екзотична идея

Министерството на финансите прие концепция на проектозакон за държавния бюджет за 2023 година, съгласно която дефицит от 3% ще се постигне през увеличение на някои от данъчните ставки, отпадане на преференциалното ДДС от средата на годината и..

публикувано на 20.03.23 в 13:15

Предвижда се минималната заплата да стане 940 лева през 2024 година

От 2024 г. месечната минимална работна заплата се предвижда да достигне 940 лева, каза в интервю за БНР министърът на финансите Росица Велкова. Това е заложено в тригодишната средносрочна прогноза, която ще бъде представена в Брюксел и върху която се..

публикувано на 19.03.23 в 10:44

Енергийният министър: Все още ползваме скъпия газ от Чирен

Работи се по предложение в рамките на европейска директива да бъде компенсирана високата цена на природния газ в подземното хранилище в Чирен, съобщи служебният енергиен министър Росен Христов. По-думите му, скъпият газ все още се намира там. Целта на..

публикувано на 18.03.23 в 17:06