Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Има един светъл лъч в Турция и това е солидарността на хората"

Книгата за съболезнования в Посолството на Република Турция в София
Снимка: Марта Младенова

"Трагедията е огромна. Предстоят много тежки месеци, а вероятно и години за Турция. Това са щети, които не могат толкова бързо да бъдат компенсирани. От цялата тази трагедия има един светъл лъч и това е солидарността на хората“, каза пред бТВ бившият външен министър и бивш посланик на България в Турция Надежда Нейнски. 

В страната ни текат няколко благотворителни кампании с цел събиране на средства за пострадалите при жестокото земетресение в Турция и Сирия.  Трагедията, застигнала нашите съседи, се превърна във водеща тема и в социалните медии. 

"Нека всички заминали да дадат всичко от себе си и да помогнат на пострадалите хора от южната ни съседка. В трагедията трябва да сме единни и да помагаме без да го мерим на кантар. Всички сме под небето и нека бъдем съпричастни към тази голяма трагедия". Така коментира Добринка Илиева публикация на столичната кметица Йорданка Фандъкова във Фейсбук за екипите на аварийната дирекция на Столична община, пристигнали в Турция.

"Свекър ми, свекърва ми, племенниците, общо 11 човека от нашето семейство са буквално блокирани. Спасителните отряди не могат да стигнат до тях защото няма пътища. Нямат ток, вода и интернет. Помолили са ги да не използват интернета, за да може техният Червен кръст да се координира по-добре. Такъв ужас до сега никой не си е представял, че може да има", пише в социалните мрежи Yoana Genc.

"Готов съм да помогна с транспорт (товарен бус) с гориво за моя сметка на събрани принадлежности. Ако има създадена организация ще се радвам да помогна!", декларира съпричастността си Дамян Станев.


Още от категорията

България е с осем крачки напред по скалата на щастието

България напредва с 8 позиции в класацията за нивото на щастие в отделните държави, изготвяна по поръчка на ООН. Проучването измерва удовлетвореността на гражданите от живота, катопоказателите са свързани не само с брутния вътрешен продукт и..

публикувано на 25.03.23 в 11:15

"Часът на Земята" – гасим лампите и осветяваме проблема за изчезващите животински видове

На 25 март ще изгасим светлините за час, за да подкрепим планетата, но същевременно осветяваме проблема с ограничените местообитания на дивите животни в България. В рамките на световната кампания "Часът на Земята" природозащитната организация WWF в..

публикувано на 25.03.23 в 05:05

Цената на платения вот се вдигна на 150 лв

Платените избиратели търгуват гласа си за предстоящия вот за 150 лева /75 евро/. По думите на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, сред схемите за покупка на гласове е предоставянето на различни социални услуги, засилва се и корпоративният вот...

публикувано на 24.03.23 в 19:34