Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Израел ще отбележат 80 години от спасяването на българските евреи

Ели Коен, Николай Милков Снимки: Jerusalem Post, БГНЕС

Външният министър Николай Милков е разговарял по телефона със своя израелски колега Ели Коен. Те са обсъдили партньорските отношения в двустранен и международен план. Направили са преглед на възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в икономиката, енергетиката, новите технологии и туризма. В светлината на негативните последици от войната в Украйна е обсъдена регионалната и международната сигурност.  

Специално внимание е било отделено на предстоящите инициативи по повод отбелязването на 80-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война. По официалните данни на Изследователския център за възпоменание на Холокоста "Яд Вашем", в таблицата срещу името на България е записано, че в страната е имало 50 000 евреи преди войната и нула жертви. България е единствената държава в таблицата със записани нула жертви, предава БТА.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с превалявания

В неделя над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Купеста облачност ще има преди обед над крайните югоизточни райони и там на места ще превали. Следобед над Североизточна България и Родопите ще се развива купесто-дъждовна..

публикувано на 03.08.24 в 18:30

Видин събра стотици любители на ретро автомобили

Над 70 ретро автомобила от България, Румъния и Сърбия бяха изложени в осмото издание на Vintage Vehicles Vidin 2024. Парадът – част от културния календар на Община Видин, започна с панорамна обиколка от паркинга на кметството до района на Телеграф..

публикувано на 03.08.24 в 17:09

Тежко пострадало дете в инцидент на морски плаж е транспортирано до “Пирогов”

Деветгодишно момче с множество наранявания беше превозено със самолет “Спартан” от Бургас до столичната болница за спешна медицина “Пирогов”. То беше заклещено снощи в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол. “ Две..

публикувано на 03.08.24 в 15:39