Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Британец работи "на ползу роду", за да превърне Стойките в образцово село

7
Стивън и Ваня Проктър
Снимка: личен архив

Стивън Проктър е от Нюборн – малко населено място в южната част на Великобритания. По професия той е инженер-механик, а по местожителство – родопчанин и по-точно жител на родопското село Стойките. 47-годишният англичанин се установява тук преди три години, заедно с българската си съпруга Ваня. За него Родопите са любов от пръв поглед. Без да се двоуми, семейството продава наследствения си имот в Нюборн и купува красива къща в Стойките.

Село Стойките
"Избягахме от стреса във Великобритания, животът тук е по-лесен, по-добър“ – казва Стивън. Но вместо да се наслаждава пасивно на красивата природа и гостоприемството на родопчани, Стийв, както го наричат, запретва ръкави и се хваща за работа "на ползу роду". Жителите на селото са приятно изненадани от трудолюбието и щедростта на британеца, за когото доброволчеството е начин на живот.

В края на януари Стийв възроди със собствени средства и безвъзмезден труд ски влека в центъра на Стойките, след като 10 години съоръжението не работеше. Сега всеки жител на селцето може да се пуска по малката писта за деца и начинаещи напълно безплатно, а за туристите цената е символична – 5 лв., колкото да се покрият разходите за тока.


"Една вечер, докато бяхме в ресторанта, стана дума за този лифт. До момента дори нямах представа, че има такъв лифт, който някога е работил. Отидох да го разгледам, проучих кой е собственикът, кога за последно е работил и въобще някой възнамерява ли да го пуска, – казва Стийв. – И миналото лято се захванахме с един англичанин от селото да поправим някои неща, местен електротехник пък ни помогна за електрическата система, но повечето неща ги направихме със съпругата ми."


За Стийв малкото родопско село е кътче от рая. Според него тук има всичко, от което човек се нуждае, хората са сърдечни, освен това е много по-евтино в сравнение с големите ски курорти. Британецът има доброволчески принос и в създаването на Музея на гайдата в селото, а в момента помага за реставрирането на килийно училище, което ще бъде превърнато в арт център:

"Имаме няколко проекта, един от тях е да създадем арт студио, което ще отвори по късно тази година, но чакаме да се затопли времето. То е предназначено, както за децата от селото, така и за туристите. В него те ще се занимават с приложно изкуство и занаяти. Но най-вече искаме да приобщим децата в Стойките и децата на гостите ни", обяснява ни Стивън Проктър.

Арт студиото ще се помещава в старото килийно училище на Стойките. Посетителите ще рисуват, ще плетат, ще свирят на гайда, ще се запознават със стари занаяти и обичаи. "Стийв участва в ремонта на сградата. Искаме всичко вътре да е запазено, както е изглеждало преди години" – твърди Ваня Проктър и добавя, че за семейството й село Стойките е синоним на спокойствие и свобода. "Пренесохме се да живеем тук и Стийв започна активно да помага селото да се възроди" – казва съпругата му и добавя:

"Зимно време той чисти улиците с роторна машина, донесе си я от Англия. След като веднъж мине багерът по улицата, той минава след него. Лятно време пък мете по цял ден улиците с метла, изхвърля боклуците от хората, товари ги на нашия личен микробус, за да ги изхвърли на необходимите места. Ходи да помага и да коси градините на възрастни хора. Около селото имаме 15-17 параклиса и той ги поддържа и коси наоколо … Иска ни се Стойките да стане образцово курортно село. Точно това ни беше идеята от момента, в който дойдохме да живеем тук в края на 2019 г.. Иска ни се за това село да се говори, защото е като един диамант в средата на Родопите" – каза в заключение Ваня Проктър.


Снимки: Стивън и Ваня Проктър

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Фестивал на децата представя арменската култура

Над сто български участници, както и гости от Румъния, ще бъдат част от фестивала на арменската култура и традиции “Ереван в Бургас – фестивалът на децата”. Повод за провеждането му е 32-рата годишнина от обявяването на независимостта на Армения...

публикувано на 24.09.23 в 07:00

Софийската опера откри новия си сезон в „Цари Мали град“, а комплексът отпразнува 10-и рожден ден

С концерт на Софийската опера и балет културно-историческият комплекс „Цари Мали град“ отбеляза десет години от откриването си. А операта даде начало на новия си концертен сезон. Неслучайно режисьорът Пламен Карталов избира късноатичната..

публикувано на 23.09.23 в 20:20

Ретро влак и историческа възстановка във Велико Търново по повод Деня на независимостта

По случай 115-годишнината от обявяването на Независимостта на България в старопрестолният ни град е домакин на богата празнична развлекателна програма. На 23 септември (събота), в 9,15 часа на гара Трапезица във Велико Търново ще бъде представена..

публикувано на 23.09.23 в 06:15