Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм разказва за пътя на дигиталното здравеопазване в България

Снимка: Facebook / DHI Cluster Bulgaria

Как дигиталните технологии вече променят българската здравна система и защо този процес е от съществено значение за развитието на сектора – отговори на тези и други въпроси дава новият документален филм "Код: Живот"*, създаден по идея на Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването. Режисьор и сценарист е Вяра Деянова, оператор – Добромир Иванов. 

"Секторът на здравеопазването е един от най-сложните икономически и фрагментирани сектори във всяка държава и именно затова реформата в него е изключително труден, бавен, но наложителен процес" – каза за БНР Мира Ганова, изпълнителен директор на Българския клъстер. Чрез филмовия диалог между едни от най-добрите български здравни експерти като проф. Иво Петров, д-р Александър Симидчиев, д-р Радослав Мангалджиев, д-р Бойчо Бойчев, доц. Рада Маркова и пациенти, екипът се опитва да покаже важността на темата и да я приоритизира в дневния ред както на политиците, така и на обществото. 

"Успешният живот на българското здравеопазване в XXI век зависи от успешното изготвяне и прилагане на секторна стратегия за дигитализация. Такава у нас липсва, което пречи на приемствеността в политическия контекст на страната ни през последните две години", твърди Ганова. И допълва, че когато имаш един начертан път, нещата се случват много по-структурирано. "Хубаво е да тръгнем от електронизацията на документи, което означава да минем от аналогов режим на работа в дигитален. Това обаче е много малка част от цялата дигитална трансформация. Защото тя включва изцяло дигитализацията на бизнес процесите в здравеопазването, в които участват изключително много замесени страни – от пациенти и лекари, през институции и стигнем до фармацията и медицинското оборудване“. И на фона на трудното въвеждане на електронна рецепта в България очевидно е, че пътят ще бъде дълъг, но крайната цел е ясна и може да бъде видяна във филма „Код: живот“.

*Първата премиерна прожекция беше на 8 февруари в София, с вход свободен. Поради големия интерес предстои втора дата. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14