Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските парамедици са добре обучени, в готовност и адекватни на терен

Повече парамедици означава по-бърза реакция при инциденти, убеден е д-р Витан Витанов

Снимка: БГНЕС

Оказването на първа и долекарска помощ в райони, пострадали от опустошителни бедствия, подобни на земетресението в Турция и Сирия на 6 февруари, предполага комплексна реакция, обясни д-р Витан Витанов, хирург и съосновател на сдружението "Академия Първа Помощ", което предлага и обучение за професията "Парамедик". "За да достигнем до бедстващите хора и да окажем първа помощ, някой трябва да е проправил път на лекарите. Медицинският екип влиза едва ли не последен на това място, защото то трябва да бъде обезопасено", обясни специалистът. Достатъчно подготвени и бързи ли са българските екипи за реакция в кризисна ситуация?

"Мога да дам пример с хората, с които ние сме работили – част от тях вече заминаха в тези бедствени райони – казва д-р Витанов. – Тези хора се отзовават, те са обучени и готови за това нещо и не се колебаят да поставят собствения си живот под риск с цел да спасят хора, които са пострадали при такива бедствия. Аз лично имам много високо мнение за тези хора и се надявам никога да не прилагат наученото, особено на българска територия. Но ако се наложи, вярвам, че няма да има компромис."


В България професията "Парамедик" все още е непозната територия, макар и официално регистрирана и унифицирана с Европейските стандарти, споделя д-р Витан Витанов. Той е на мнение, че включването на повече добре обучени парамедици в състава на спешните екипи ще доведе до подобрение във времето и реакцията при инциденти, независимо дали става въпрос за катастрофа, за домашно повикване или за бедствие.

"Ролята на парамедика е да оказва спешна помощ. Той трябва да се отзове максимално бързо на мястото на инцидента и е част от спешните екипи", допълва д-р Витанов.


Дали обаче парамедикът може да замени лекаря в една спешна ситуация?

"В другите Европейски държави и в САЩ тенденцията е в спешните екипи да се включват все по-рядко високоспециализирани кадри като лекарите, и най-често се сформира екип от лекар и парамедик или дори от двама парамедици за по-леките случаи". Според д-р Витанов тази практика увеличава ресурса на екипите и позволява да се покриват по-голям брой спешни обаждания. Освен това според експерта: …"лекарят в линейката не може да направи нещо кой знае колко много повече, отколкото един парамедик, който се движи по протокола за оказване на първа помощ".


Какъв е профилът на хората, които избират професията „Парамедик“ в България?

"Най-често хората избират професията „Парамедик“ като възможност да се преквалифицират, въпреки че идват от сфери на заетост, които са съвсем различни от медицината – архитекти, инженери и пр. Но в рамките на една година задълбочено обучение, започвайки с анатомия, латински език, клинични специалности и травматизма, мога да кажа, че те са изключително адекватни на терен" – посочва д-р Витанов и допълва, че шансовете на хората, преминали курс на обучение за парамедик да намерят подходящо работно място след това са големи.

"Българските парамедици са добре обучени, в готовност и адекватни на терен и би било добре, ако те могат все повече и повече се включват към спешните екипи", завършва д-р Витанов.


Снимки: Facebook/Academyfirstaid, Станислава Гайдажиева

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14

В Бургас почетоха паметта на загиналите в катастрофа с мигранти полицаи

Полицаи и граждани участваха в Бургас в благотворително пешеходно шествие в памет на двама служители на МВР – Атанас Градев и Йордан Илиев, загинали на пътя. Днес се навършват 2 години откакто автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище в морския..

публикувано на 25.08.24 в 13:41