Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Вълна от международна солидарност и помощи за Турция след земетресенията

Близо 6500 чуждестранни спасители от 56 държави работят на терен в Южна Турция, която на 6 февруари беше разтърсена от поредица земетресения, най-силните от които с магнитуд 7,7 и 7,6. Те причиниха огромни човешки жертви и материални щети, съобщи външният министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от CNN Turk. Турция е получила предложения за помощ от общо 95 страни и 16 международни организации. Очаква се пристигането на екипи от още 19 държави, каза Чавушоглу. Той допълни, че много министри от европейски страни са пожелали да посетят Турция и визитите се планират за седмицата след 13 февруари.

ЕС иска Белград и Прищина да приемат френско-германския мирен план

Албин Курти

Пред парламента в Прищина косовският премиер Албин Курти обяви, че френско-германското предложение за преговори с Белград, известно като план на ЕС, не е окончателно споразумение, а база за договаряне. Той посочи, че съществуват параграфи в документа, с които де факто Сърбия признава Косово. Сръбският президент Александър Вучич заяви пред посланиците на САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия в Белград, че формирането на Съюз на сръбските общини в Северно Косово вече е договорено в Брюксел и без създаването му „участието в диалога губи смисъл“, предава TANYUG.

Моноетнически съюзи в Сърбия биха могли да формират унгарците, бошняците, албанците и българите, но Сърбия не им дава възможност, а изисква същото да се основе в Косово, коментира Курти, цитиран от KosovaPress.

Скопие твърди, че "защитава идентичността и достойнството на гражданите”

Димитър Ковачевски

На среща с посланиците на ЕС в Скопие македонският премиер Димитър Ковачевски отхвърли възможността в Северна Македония да се проведат предсрочни парламентарни избори. „Ние сме гражданска държава, успешен пример за функционална мултиетническа демокрация, държава на граждани с равни права и задължения и това е наша ценност. Ще продължим по пътя напред, като категорично защитаваме идентичността и достойнството на гражданите“, е казал Ковачевски. Като заплахи за Скопие той е посочил „нарастващия национализъм за лични и чужди интереси в страните от Западните Балкани”. Като алтернатива на тази заплаха Ковачевски е посочил нуждата да продължи разширяването на ЕС, съобщи правителствената пресслужба в Скопие.

В Гърция издигат бариера срещу явяването на избори на крайно десни партии

По искане на правителството, гръцкият парламент гласува законова поправка, партиите да не могат да участват в изборите, ако „истинските им лидери“ са били осъждани на доживотен затвор, за предателство, за шпионаж и участие в престъпна организация.Преди изборите през пролетта поправката засяга крайнодясната партия "Златна зора“. През 2020 г. съдът я определи за престъпна група, свързана с престъпления на омраза. Ще засегне и малката дясна партия „Елинес“, съоснована от бившия депутат и говорител на "Златна зора“ Илиас Касидиарис. Социолозите сочат, че "Елинес“ е близо до преминаването на изборния праг от 3% за влизане в парламента. Касидиарис обвини правителството в „заговор срещу демокрацията“ и поиска отмяна на поправката, предава REUTERS.

В Румъния искат доживотни присъди за шофьори, причинили смърт на пътя

Дрогирани, пияни или неправоспособни шофьори, причинили фатален пътен инцидент, да се наказват с доживотен затвор, предвижда допълнение в Наказателния кодекс, единодушно прието от Сената на Румъния. Това е отговор на „обществения бунт на хората, страдащи от болка, когато видят, че виновниците се връщат на свобода, зад волана, за да предизвикват нови инциденти”, казва вносителят на мярката, заместник-председателят на Сената Роберт Казанчук. Предложението беше върнато за разглеждане през ноември 2022 г., след като беше отхвърлено от Камарата  на депутатите през 2019 г., предава AGERPRES. 20 000 годишно са осъдените за шофиране без книжка, под въздействието на наркотици или алкохол в Румъния. През 2021 г. страната била на първо място в Европа по брой смъртни случаи в катастрофи.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: БГНЕС, Facebook /Dimitar Kovacevski, Twitter /@Parliament_GR, архив
По публикацията работи: Марта Рос

Още от категорията

В Сърбия арестуваха един от най-големите наши контрабандисти

Никола Николов - Паскал, смятан за един от най-големите контрабандисти, е арестуван в Сърбия при съвместна акция на българските и сръбските специални служби. Шефката на Агенция “Митници” е задържана за 72 часа Съдът остави в ареста..

публикувано на 29.09.24 в 10:53

Около милион чуждестранни туристи са посетили български музеи през м.г.

988 хил. чуждестранни туристи са разгледали експонатните сбирки в българските музеи през 2023 г., показват данните на Националния статистически институт. Това е увеличение с 56,4% спрямо предходната година, каза зам.-министърът на туризма Павлин..

публикувано на 29.09.24 в 09:04

Дипломати играят футбол с отбор от бежанци в благотворителен турнир

Представители на дипломатическите мисии в София заедно с отбор на бежанците и младежки и студентски организации ще участват днес в благотворителен футболен турнир на терените на Националната футболна база “Бояна” в столицата. Събраните средства по..

публикувано на 29.09.24 в 07:00