Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки българи от цялата страна изразиха съпричастността си и към Сирия

Снимка: Facebook/ Angela Minkova

Ужасяващите кадри с опустошителните земетресения, които разтърсиха Турция и Сирия, дълбоко докоснаха състрадателните сърца. Последствията от тях не познават политически граници, нито етническа принадлежност, важно е желанието да помогнеш на нуждаещите се. Именно с този мотив мнозина българи откликнаха на призива за подкрепа и на Сирия, която освен разрушителното земетресение преживява и гражданска война. Затова и достигането на помощта за засегнатите хора, в пограничните райони на Сирия с Турция е изключително сложно. Сред дарителите за Сирия е и известната българска художничка Анжела Минкова, която занесе до сирийското посолство в София събраните от нея и още две приятелки помощи.

„Изненадата ми беше колко много хора - незнайни „доброфилици“ от най различна възраст и от различни краища на страната са били вече тук – разказа специално за Радио България Анжела Минкова. - Фоайето на посолството на бул. „Симеоновско шосе“ 13А беше препълнено от чанти, кашони и пакети. Толкова се впечатлих, че направих клип и го качих на моята ФБ страница. Докато бях там хората продължаваха да идват с топли сърца в студеното време.“

Художничката пояснява, че помощите с лекарства от първа необходимост, трябва да са закупени от аптека и придружени с касов бон, който да удостовери произхода им. Това е необходимо за преминаването им през граница.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35

От северозапад започва ново захлаждане и превалявания с летни бури

В сряда  до обяд ще е слънчево. От северозапад мощно ще се заоблачи. Главно там ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични бури. Остава повишена опасността за градушки. Минималните температури ще са между 17° и..

публикувано на 23.07.24 в 19:05

Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида

За първи път от Българската антарктическа база на остров Ливингстън ще се изследват детайлно пулсациите в йоносферата на Земята, причинени от слънчеви бури, активността на слънчевата корона. Това предвижда първият български полярен астрономически..

публикувано на 23.07.24 в 18:55