Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските атаки в Южна Украйна се засилват

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на поредната си атака, Русия е изстреляла срещу Украйна повече от 100 ракети. По информация на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, повечето от тях са били прехванати, а авиацията на украинските сили за отбрана е нанесла 12 удара по районите на съсредоточаване на руски военни и техника и два удара по руските позиции на зенитно-ракетните системи.

В информацията на щаба на украинската армия се посочва още, че руските сили продължават да настъпват към Купянск, Лиман, Бахмут, Авдеевка и Новопавловка в Донбас. По-рано в резултат на руските атаки спря работа един от реакторите на Хмелницката атомна централа, а останалите две действащи подобни съоръжения – Южноукраинската и Ровeнската централи, намалиха производството на електроенергия.

Междувременно, в ООН, поддръжниците на Украйна са разпространили предложение за резолюция, която да бъде приета от 193-членното Общо събрание на организацията, в навечерието на годишнина от началото на военните действия на Русия в Украйна. В декларацията се подчертава необходимостта от мир, гарантиращ "суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост" на Украйна, съобщи БТА.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Доц. д-р Петър Шишков

Загиналият след избухването на складовете в Елин Пелин е виден учен, пиротехник

Именитият български учен доц. д-р Петър Шишков е загиналият при експлозиите в складовете за пиротехника в гр. Елин Пелин, предаде БГНЕС. Академичната общност на Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" отдава почит и уважение към значимото дело и..

публикувано на 26.07.24 в 13:19

УНСС е единственото висше икономическо училище в класацията на QS World University

Университетът за национално и световно стопанство е сред четирите български висши училища и единственото икономическо в престижната класация на европейските университети QS World University Rankings, съобщи пресцентърът на учебното заведение. УНСС се..

публикувано на 26.07.24 в 12:13

Столична община оказва пълна подкрепа на община Елин Пелин

Софийската община оказва пълна подкрепа на община Елин Пелин, която е едва на 20 километра от столицата, предаде БТА. Екипите на общината ще продължават да помагат в тежката ситуация. Веднага след инцидента кметът на София Васил Терзиев е изпратил три..

публикувано на 26.07.24 в 11:02