Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Чикаго проведоха лектория и дискусия за спасяването на българските евреи

Генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков, проф. Самуил Рафетов и участници в дискусията
Снимка: Ген. консулство на България в Чикаго

Генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков и професор Самуил Рефетов бяха гост-лектори на дискусията “Светлина сред мрака” по случай 80-та годишнина от спасяването на българските евреи през Втората световна война. Срещата беше организирана от Американския еврейски комитет.

„Генералното консулство в Чикаго е предвидило богата програма от изложби, лекции и дискусии, за да запознае американската общественост с малко известния урок по човечност, че България е единствената страна в континентална Европа, където всички нейни еврейски граждани са спасени. Изразихме признателност и към българските дипломатически и консулски представителства, издали над 15 000 транзитни визи, с които евреи от Централна и Източна Европа са били спасени“, допълва генералният консул за БТА. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05

Най-новите археологически открития в Урвич съживяват легендите за цар Ясен

По пътя София - Самоков срещу течението на р. Искър, край големия живописен завой между бившите села Кокаляне и Пасарел при Дяволския мост е ридът Среднобърдие. Там р. Ведена се влива в Искъра и се събират планините Лозен и Плана, а над тях се..

публикувано на 19.07.24 в 10:15

Археологически открития край Ловеч недвусмислено разкриват корените на европейската цивилизация по българските земи

Недалеч от Ловеч, между селата Дойренци и Дренов, при изграждането на бъдещото трасе на автомагистрала "Хемус" е разкрито ямно светилище на седем хиляди години, оградено с обреден ров. Проучването му започва преди две години със сондажи и след..

публикувано на 16.07.24 в 13:20