Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В памет на Асен Зидаров и един живот отдаден на радиото и фотографията

Още един един „златен глас“ на Радио България ще звучи сред звездите. Напусна ни Асен Зидаров – дългогодишен преводач-говорител във френската ни редакция.

Колоритна личност, с множество интереси, Асен беше известен с прозвището „Колоездача“, заради над 140 хилядите километра, които изминава на две колела. С неговото име свързваме и множество игрални и документални филми, които той превежда и дублира за Българската национална телевизия. В последните години от живота си Асен Зидаров беше отдаден на страстта си към фотографията, създавайки експресивни кадри от ежедневието ни.

Целият професионален живот на Асен Зидаров преминава в Радио България и той считаше това за привилегия:

Работих 39 години във френска редакция, беше много вълнуващо и пазя чудесен спомен. Освен че бях преводач-говорител, направих и неколкостотин интервюта. Бях водещ на мое авторско предаване, което се казваше „София – моя любов“ и много се харесваше на нашите слушатели от Франция и Белгия“ – сподели ни преди време Асен Зидаров.

Днес, в 14.30 часа, в столичния храм „Св. София“, приятели и колеги ще си кажем последно сбогом с Асен Зидаров.

Поклон!


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05

Елена Арнаудова от Братислава: Словаците ценят и уважават България

Елена Арнаудова пристига в Словакия през 2004 г., когато след конкурс е избрана да оглави Българския културен институт в Братислава . В продължение на девет години тя се грижи за това българската култура да бъде представена по възможно най-добрия..

публикувано на 14.04.24 в 07:10

Синди Николофски – една албанка с български корени в София

Българите в Албания са признати като национално малцинство през 2017 година, но не разполагаме с официални данни за броя им, тъй като окончателни данни от преброяването на населението през миналата година все още не са публикувани. Немалко албанци с..

публикувано на 10.04.24 в 12:30