Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още няколко държави не са дали разрешение за избирателните секции на териториите си

Снимка: архив

По информация на Външно министерство, на 2 април сънародниците ни зад граница ще гласуват вероятно в 136 държави. Поради спецификата на административните процедури, все още Австрия, Германия, Италия, Франция, Канада, Молдова, Сърбия и Норвегия не са дали разрешение за разкриването на секции на тяхна територия. В Чешката република ще може да се гласува само на територията на посолството ни и няма да се разкриват секции в Бърно, Ихлава, Либерец, Млада Болеслав и Пилзен. Направено е също предложение за обединяване на секции на територията на Великобритания и Северна Ирландия.

Работна група "Избори" към външното ни министерство предлага на ЦИК секцията в турския град Адана да бъде преместена в съседния областен град Мерсин, който се намира на 80 километра от него, заради разрушенията от земетресенията. Експертите от дипломатическата служба предлагат също да не се откриват секции за гласуване в курортите в Гърция и Турция, тъй като не се очаква в деня на вота там да има български избиратели.

За сметка на това би могло да се открият секции в Република Северна Македония, по предложение на консула ни в Битоля, в Кавадарци и Прилеп


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температурите леко се понижават

През нощта , главно в Североизточна България, ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В останалите райони на страната ще е предимно ясно. Ще духа слаб вятър от север-североизток...

публикувано на 22.07.24 в 19:05

Пожарът във Воден е овладян, усилията се насочват към границата с Гърция

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа, община Болярово, е овладян и локализиран. На място екипи на МВР ще следят за недопускане на възпламеняване, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно тече процесът и по..

публикувано на 22.07.24 в 16:34

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24