Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сватбите в Седмицата на брака са намалели спрямо предходната година

Снимка: БГНЕС

В Седмицата на брака (7-14 февруари) в София са едва 19, докато миналата година те са били 54, съобщи БТА. Въпреки това от 1 януари до 14 февруари 2023 г. са сключени общо 271 брака, а от началото на 2022 г. до днес те са общо 256.

Седмицата на брака в България е вдъхновена и е част от Международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно в 29 страни по света. Целта е да насърчава младите хора да изграждат здрави и хармонични взаимоотношения, основани на традиционните семейни ценности.

По данни на Евростат, браковете в България в края на 2019 г. са се увеличили с 37 %, в сравнение с 2013 г., когато страната ни е на последно място по този критерий в ЕС. Делът на разводите остава постоянен, като над една трета от сключените бракове у нас се разтрогват. По думите на Михаела Джоргова, психолог и координатор на българския екип на Седмицата на брака, младите хора отлагат сключването на брак, възрастовата граница расте с всяка следваща година и двойките се женят все по-късно. Според психоложката, несигурността, пандемията от Covid-19, инфлацията, а също и войната в Украйна допълнително влияят на решенията за брак.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По 3 версии работи разследването за катастрофата с L-39 в "Граф Игнатиево"

Човешка грешка, техническа неизправност или неправилно зададена команда са версиите, по които работи разследването за причините, довели до разбиването на учебно-тренировъчния самолет L-39 в "Граф Игнатиево". Това съобщи майор Христо Анчев наблюдаващ..

публикувано на 14.09.24 в 12:13

Представена е методиката за удостоверяване на машините за гласуване

Министерството на електронното управление (МЕУ) обнародва за обществено обсъждане на сайта си проект на актуализирана Методика за съответствие на машините за гласуване по изискванията на Изборния кодекс. Измененията на методиката обхващат и надграждане..

публикувано на 14.09.24 в 11:17
Гордана Силяновска

Българският президент прие покана официално да посети Северна Македония

На неофициална среща българският президент Румен Радев е приел поканата на своя македонски колега Гордана Силяновска, да посети официално Скопие. Дата за посещението не е определена. От българска страна нямаше официално изявление след разговора в..

публикувано на 14.09.24 в 09:08