Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Песента "А дали е така" е част от новия български филм "Игра на доверие"

Снимка: Facebook / Игра на Доверие - Game of Trust movie

Има песни, които минават през нас и оставят дълбок отпечатък. Те се оказват отново важни в друг етап от живота ни и намират своя нов прочит години след появата си. Такъв е случаят с един от хитовете на звездата на българската естрада Васил Найденов – "А дали е така". Песента получава нов живот във филма "Игра на доверие" на режисьора Мартин Макариев, който излиза по екраните у нас на 17 февруари.

Лентата  разказва личните истории на майка и дъщеря, промените, които двете преживяват в своята младост и необходимостта да се изправят срещу насилието, прикрито зад маската на добрите намерения. Съдбите им са колкото различни, толкова и неразривно преплетени, а залогът е собствената им свобода. Актьорите Яна Маринова, Луиза Григорова-Макариев и Владимир Зомбори са в центъра на филмовия разказ, но съществена роля е отредена и на песента "А дали е така".

Създадена на границата между 70-те и 80-те години на ХХ век, песента "А дали е така" е включена като първи трак в първия самостоятелен албум на Васил Найденов "Адаптация". По музика на Тончо Русев, текст на Ваньо Вълчев и в аранжимент на Константин Цеков, "А дали е така" бързо се превръща в хит и остава любима на няколко поколения българи. 

Доказателство за това е ключовата ѝ роля в новата българска филмова продукция "Игра на доверие“ и думите на актрисата Яна Маринова за съдбовната ѝ връзка с тази песен:

"Има една сцена във филма, която така пасна на тази песен "А дали е така" на Васил Найденов – Мартин Макариев я избра и не можех да си представя, че може да не е тази песен за тази сцена и да не представя филма ни точно тази песен. Аз, когато бях малка – не толкова на 17, много по-малка, още 9-10, а може би и по-малка – когато имах проблем за разрешаване в живота си, изслушвах 20 песни на Васил Найденов и намирах решението. Така че за мен той винаги е бил библия и това, че Марто Макариев избра тази песен – "А дали е така" – нямам думи…."

По публикацията работи: Иван Петров

Още от категорията

"Откакто ти" – пролетно откровение на Преслава Пейчева

Преслава Пейчева не спира да записва нови песни – вече е факт последният ѝ сингъл "Откакто ти" с подчертано клубно звучене. Освен изпълнител, в него тя отново е автор на текста и съавтор на музиката с Ясен Велчев, с когото са заедно и..

публикувано на 31.05.23 в 09:05

Вълкът и седемте козлета оживяват в мюзикъл на 1 юни

Пъстър, весел и много забавен обещава да бъде Международният ден на детето и в Нов български университет. Студентите и техните преподаватели са подготвили мюзикъла „Вълкът и седемте козлета“ на композитора Александър Владигеров-баща по либрето на..

публикувано на 29.05.23 в 09:38

Композиторът Любомир Денев с камерна опера, посветена на Пейо Яворов

Трагичната съдба на един от най-талантливите български поети Пейо Яворов вдъхнови българския композитор Любомир Денев да създаде музиката към камерната опера "Стон или Трагедията на Яворов", чиято премиера е на 29 май от 20 часа на сцената на Летния..

публикувано на 28.05.23 в 10:05