Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Найден Тодоров се срещна директора на център „Помпиду“ Ксавие Ре

Снимка: БГНЕС/МК

Министърът на културата Найден Тодоров се срещна с директора на Музея за модерно изкуство – Център за индустриално творчество „Жорж Помпиду” Ксавие Ре. Посещението му е по повод голямата ретроспективна изложба на именития сюрреалист Жорж Папазов в Национална галерия „Двореца” и лекцията му „Музеят на изкуството днес: колекции, финансиране и развитие на публики” в Националната галерия днес.

„Работата ми върху сюрреализма ме доведе съвсем естествено тук – отбеляза гостът. – Аз се чувствам част от тази славна история, която споделят нашите две държави.”

По време на срещата министър Тодоров и Ксавие Ре разговаряха за разширяването на сътрудничеството между Министерството на културата и престижната френска институция. В тази връзка, Найден Тодоров посочи, че страната ни разполага с множество интересни проекти на български творци, които биха могли да бъдат представени в изложбените пространства на Център „Помпиду“.

Бяха обсъдени и възможностите за обмен на опит и обучения на български специалисти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15