Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме паметта на мъртвите преди Великия пост

Снимка: БГНЕС

Тази събота, 18 февруари, отбелязваме Месопустна Задушница, която винаги се прави преди началото Великденските пости. На този ден, след съботната литургия, православните отдават почит на душите на любимите си сродници, събрани на обща заупокойна молитва в храмовете. След панихидата за починалите, свещениците освещават подавките, които миряните оставят на общата трапеза за покойниците. Прието е на тези трапези да присъстват задължително хляб, вино и жито, освен любимата храна на починалите. Още от петък, православните посещават гробовете на близките си, за да ги почистят и оставят цветя, да прелеят вода и вино и да се помолят за душите им. Храната, която хората си раздават на Задушница е за живите, които да поменат починалите с "Бог да прости!". Освен на близки, познати, приятели и съседи, хората раздават на бедни и просяци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

Три самолета ще прелетят днес над Ловеч към 17:30 часа, за да отправят въздушен поздрав по случай 45-годишнината от полета на първия български космонавт . Самолетите ще излетят от авиобаза "Долна Митрополия" и ще преминат във формация..

публикувано на 10.04.24 в 06:10
Отец Петко Вълов

Униатската църква в България има нов предстоятел

Папа Франциск назначи отец Петко Вълов за епарх на епархия „Св. Йоан XXIII“ на вярващите католици от византийски обред в България, предаде „Ватикан Нюз“. Светият отец е приел оставката на Н. Пр. Христо Пройков, предава БТА. Новият..

публикувано на 09.04.24 в 11:19

Пътуване във времето в "Долината на тракийските царе"

Археологическият комплекс “Долината на тракийските царе” в град Шипка днес ще официално отваря врати.   "Той е първият по рода си в страната, а целта му е да представи в пълнота и да развие тракийската култура и изкуство в района на..

публикувано на 09.04.24 в 09:35